"Jag är ingen klassisk entreprenör"

Lundqvist trävaru har gått i arv i generationer, men Jens Lundqvist var länge avigt inställd till företagande. "Jag är ingen klassisk entreprenör", säger han.

På fritiden sysslar vice vd:n med allt från e-sport till musik.

På fritiden sysslar vice vd:n med allt från e-sport till musik.

Foto: Linda Sundström

Piteå kommun2019-12-06 05:00

När han tog över Lundqvist trävaru omsatte det ett par miljoner kronor per år. I dag handlar det om cirka 90 miljoner kronor. 
Förtroendet och friheten som hans pappa gav honom när han tog över företaget har betytt mycket för honom.

– Pappa har aldrig sagt vad jag ska göra eller inte göra. Jag har fått experimentera, säger han.

Det visade sig vara det bästa sättet när det gällde den auktoritetsavige Piteåbon som ville göra saker på sitt sätt.

– Pappa är den pragmatiska MacGyver– typen och mamma är spirituell, kreativ och social. Jag har fått båda delarna. Det finns därför en diskrepans i mig mellan pragmatism och känslor, säger han medan han visar lokalerna på Haraholmen dit bolaget nyligen flyttat.

Det var inte alltid en självklarhet för honom att ta över bolaget.

– Jag hade en negativ syn på företagande. Jag är ingen klassisk entreprenör som sålde jultidningar när jag var liten. Jag ville skapa, utvecklas.

Det var hans farfar som grundade bolaget 1936 och under Jens Lundqvists uppväxt jobbade hans pappa mycket i industrimiljön som var dammig och levde om. Pojken förväntades ta över en dag och tillbringade mycket tid i lokalerna.

– Jag började jobba där under somrarna i högstadiet. Hyveln var det värsta jag visste. Jag sprang och gömde mig för att slippa hyvla.

Inställningen tog en vändning 2004, när sågen brann ned. Det som var kvar var ett blocksystem som hans pappa nyligen utvecklat.

– Då tänkte jag att det påminde om ett lego för hus, det var spännande. Här fanns potential!

Efter gymnasiet 2006 började han jobba på företaget, men han följde sin pappas råd att ”göra sina hundår”. Så småningom, efter några år utomlands i USA och Sydostasien, återvände han till Piteå.

– Jag tror det bottnar i att ingen plats är bättre än människorna som finns där. Jag har sett andra saker, men Piteå har allt. De som är viktiga för mig finns här.

Det är dessutom lättare att utföra saker och träffa rätt människor i en mindre stad, tycker han.

– Om man vill så finns en uppmuntran och folk som är peppande.

Tillsammans med kollegan Samuel Holmström förvärvades så majoriteten av familjebolaget. Men vägen till framgång har inte alltid varit rak för Jens Lundqvist. Företaget hade en del motgångar 2011 i och med bland annat en trippelbokning av produktionen. I samma veva inträffade ett dödsfall i umgängeskretsen som fick honom att sjunka ner i en djup ångestperiod.

– Jag var nära att skita i allt. Jag sa att jag skulle sluta.

Han tänkte att ångesten kanske var hans lott i livet. Men på något sätt lyckades han ta sig upp igen och sedan upptäckte han träningen som fick honom att må bra.

– När jag väl berättade hur jag mådde för mina vänner visade det sig att många hade mått dåligt någon gång. Det är ingenting att skämmas över, säger han.

Respekten för psykisk ohälsa är emellertid någonting han tagit med sig. Det finns alltid en självupplevd press på att leverera och hålla en hög nivå för personal och kunder, men ångest och stress är han uppmärksam på.

– Stress ska man verkligen försöka ta itu med. Det är viktigt att också hålla koll på människor i sin omgivning. Stress kan förstöra allt från en själv till relationer och bolag, säger han.

Eftersom det inte bara är jobbet som vice vd och utvecklingschef som upptar hans tid utan även en hel del fritidsintressen, som exempelvis e-sport, programmering och musik, har han lärt sig var hans stressgränser går. Och vissa saker ger dessutom mer än tar energi.

– Jag hoppar på många bollar. Det är en stor drivkraft att se potential blomma på olika sätt. Dygnet har faktiskt ganska många timmar, så det går bra, säger han.

Kanske är det hans energi och behov av utveckling som driver Lundqvist trävaru framåt med sådan fart. Förra året vann bolaget Smart industri-priset som delas ut av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (Iva).

– Det var roligt! En bekräftelse på att vi gör rätt saker.

Nu vidareutvecklar de fritidshusutbudet, breddar tjänsteutbudet och stärker närvaron i Norge.

– Trä- och industribranschen kan låta konservativ, men man kan forma saker, utveckla dem och göra dem intressanta. Man är sin egen lyckas smed. Men vi är samtidigt enormt ödmjuka för att vi inte har alla svar, att vi måste lära oss längs vägen och ta hjälp av varandra för att komma vidare, säger Jens Lundqvist.

Jens Lundqvist visar lokalerna på Haraholmen dit företaget nyligen flyttat.
Jens Lundqvist visar lokalerna på Haraholmen dit företaget nyligen flyttat.
Vi är Piteå

Namn: Jens Lundqvist

Gör: Förenklar byggbranschen

Familj: Sambon Emelie

Intressen: Träna, gejma, musicera, fiska, tänka och sova

Det ska han göra i jul: Jag ska umgås med familjen

Önskar i julklapp: Ro

Bästa med Piteå: Människorna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!