Ivo-anmäler klinik efter benbrott

Om vårdpersonalen hade lyssnat på anhöriga och läst journalen hade patientens lårbensbrott kanske kunnat undvikas.

En kvinna Ivo-anmäler Sunderby sjukhus efter att hennes sambo brutit benet när han låg inlagd på en klinik.

En kvinna Ivo-anmäler Sunderby sjukhus efter att hennes sambo brutit benet när han låg inlagd på en klinik.

Foto: TT

Piteå kommun2019-10-17 22:39

Det hävdar sambon till en man från Piteå kommun. Hon anmäler nu Sunderby sjukhus till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, efter att mannen brutit lårbenet när han låg inlagd på en klinik i början av oktober.

Mannen behandlades för en svår infektion, och han lider också av sviterna från en skallskada han tidigare ådragit sig. Benbrottet inträffade i samband med ett toabesök. Mannen har inga minnen av olyckan då han var kraftigt påverkad av sin svåra infektion.

Hans anhöriga påtalade vid flera tillfällen för klinikens personal att han var både förvirrad och personlighetsförändrad, och berättade också om skallskadan och hur den normalt påverkade honom  i vardagslivet

Svaret blev att förvirringstillstånd inte är ovanligt vid svåra infektioner, men några andra åtgärder, som att ge mannen en sängplats närmare toaletten, vidtogs inte.

"Hade man läst journalen hade man förstått vilken omfattande skallskada det var", skriver kvinnan. Hon konstaterar att samordningen  har brister när flera kliniker är inblandade i vården av en patient, vilket gör att patienten riskerar att falla mellan stolarna. Då blir det extra viktigt att vården lyssnar på de anhöriga som bäst känner patienten, menar kvinnan.

Kvinnan påpekar också att i och med fallet och lårbenbrottet kommer sjuktiden nu att förlängas och medföra stor påverkan på övrig rehabilitering för hennes sambo.

Karta: Sunderby sjukhus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!