Hundra får gå från Lindbäcks bygg

Lindbäcks bygg i Piteå varslar 40 kollektivanställda och låter 40–50 inhyrda gå. Dessutom tvingas 15 tjänstemän sluta samtidigt som Stefan Lindbäck lämnar sin nuvarande vd post.

Lindbäcks bygg varslar närmare hundra personer.

Lindbäcks bygg varslar närmare hundra personer.

Foto: Tommy Norin

Piteå kommun2019-10-21 12:29

Byggjättens besked på måndagsmorgonen slog ned som en bomb bland de anställda. Styrelsen har tagit tre övergripande beslut. Förändra ledningsfunktionen, anpassa produktionen efter rådande marknad och göra effektiviseringar. 

Det innebär att företaget gör sig av med 40–50 personer av den inhyrda personalen. Det är redan påbörjat och kommer att pågå in i november. Det omfattar båda fabrikerna.

Man varslar även 40 kollektivanställda i Öjebyn och Haraholmen. Man specificerar inte vilken av de båda fabrikerna som omfattas mer eller mindre. Dessutom varslar man 15 tjänstemän. Detta är en process som pågår i fyra månader. Varslen är lagda nu och de har diskuterat med fackliga representanter på morgonen.

– De anställda har varit medvetna om den vikande marknadsläget och fått fortlöpande information, säger Wilhelm Risberg, vice vd för Lindbäcks bygg.

Företaget ska minska volymen från 85 bostadsmoduler till 70–75 bostadsmoduler per vecka fördelat på de två fabrikerna i Öjebyn och Haraholmen. Det ska ske under 2020. Anledningen är att efterfrågan på bostads- och hyresrätter har går ner. Det är en vikandetrend i bland annat Stockholmsområdet, som är en viktig marknad.

Förändringarna i ledningsfunktionen är att Stefan Lindbäck lämnar positionen som vd för Lindbäcks bygg och går in som koncern-vd för Lindbäcks group. Magnus Edin, som är vd för Sunpine och har varit det de senaste sju åren, kliver in som vd för Lindbäcks bygg den 15 januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!