Maria Fahlman, 41 år, från Piteå, har gjort en kovändning i livet. Efter 20 år som undersköterska inom bland annat hemtjänsten har hon börjat plugga vid LTU till mellanstadielärare. Just nu gör hon praktik vid Porsnässkolan i Norrfjärden.

Hon berättade om sin resa vid ett frukostmöte i Acusticum under torsdagsmorgonen tillsammans med Hanna Nilsson från Härnösand som pluggar till gymnasielärare.

Ett tiotal personer, främst ungdomar, kom för att låta sig inspireras till läraryrket. Mötet i Piteå var ett led i en turné LTU:s lärarutbildning gör på sju platser.

Artikelbild

| Skådespelaren Charlotte Lindmark var moderator vid torsdagmorgonens frukostmöte.

– Målgruppen för kampanjen är gymnasieelever och folk som inte har lärarexamen. Lärare är ett bristyrke inte bara i Norrbotten, utan i hela Sverige, säger Heléne Ljungstedt som rekryterar studenter.

Enligt en rapport från Skolverket förra året kommer det att saknas cirka 45 000 behöriga lärare och förskollärare i Sverige om 15 år. De största rekryteringsbehoven finns i förskolan och i grundskolan och framförallt i högstadiet.

Maria Fahlman vill bidra till att täppa till luckan.

Hon gick omvårdnadsprogrammet vid Strömbackaskolan. Efter studenten 1997 blev det två decennier inom vården. Men efter det fick hon nog.

Artikelbild

| Maria Fahlman från Piteå och Hanna Nilsson från Härnösand läse rtill lärare vid LTU. De berättade inspirerat om utbildningen för moderatorn Charlotte Lindmark.

– Jag började plugga vid en integration- och pedagogutbildning vid yrkeshögskolan. Jag blev färdig med studierna 2016 men när utbildningen lades ned fick jag jobb vid Mogården. Under den tiden läste jag vid komvux. Sedan sökte jag in på LTU:s lärarutbildning i höstas, berättar Maria Fahlman.

Hon läser heltid hemma på distans där hon tar del av föreläsningar via möten i datorn, men klarar också av att ha ett extrajobb vid sidan om studierna.

Artikelbild

| Just nu genomför LTU:s lärarutbildning en turné som syftar till att locka gymnasieelever till läraryrket. Charlotte Lindmark var moderator vid ett möte i Acusticum under torsdagsmorgonen.

– Jag räknar med att vara klar under våren 2023, säger Maria Fahlman.

Hon blir behörig lärare inom ämnena svenska, engelska och matematik.

Artikelbild

| Ett tiotal personer kom till torsdagsmorgonens frukostmöte för att få information om LTU:s lärarubildning.

Hon sade vid frukostmötet:

– På fredag ska jag ha min första lektion i engelska. Det har jag aldrig gjort tidigare. 

Hanna Nilsson gör sitt fjärde år vid lärarutbildningen. Hon berättade inspirerat om studierna och hon lovade att hon blir kvar i Norrbotten.

– Jag kommer aldrig att flytta söderut. Jag har mina föräldrar här och jag har lovat att stanna kvar i länet.

Efter mötet i Piteå blir det rekryteringsträffar i Skellefteå, Boden, Kiruna, Luleå, Älvsbyn och slutligen Haparanda.

– Blir det här lyckat kan turnén komma att utvidgas i framtiden, säger Maria Svensson, lärare vid LTU:s grundlärarprogram.