Hon brinner för föräldralösa barn

Harriet Gardebjörk har varit till Rumänien tio gånger. Där hjälper hon de utsatta barnen och brinner för att de ska få det bättre.

"Det tändes en eld i mitt hjärta när jag förstod att man kan förändra situationen för utsatta människor", säger Harriet Gardebjörk från Rosvik. Hon svår sjukdom arbetar hon oförtrutet med att hjälpa föräldralösa barn i Rumänien.

"Det tändes en eld i mitt hjärta när jag förstod att man kan förändra situationen för utsatta människor", säger Harriet Gardebjörk från Rosvik. Hon svår sjukdom arbetar hon oförtrutet med att hjälpa föräldralösa barn i Rumänien.

Foto: Catrin Renlund

Piteå kommun2019-09-20 17:08

Hon vill inte gärna framhäva sig själv, Harriet Gardebjörk från Rosvik, men man slås av att hon är en fascinerande kvinna. För trots att fjärde canceroperationen snart väntar så jobbar hon oförtrutet vidare i sin iver att hjälpa utsatta människor, främst barn i Rumänien som har de sämsta förutsättningarna.

Allting började för ungefär sju år sedan. Harriet Gardebjörk var på Sisters internationals kvinnodag i Skellefteå och lyssnade på en föreläsning om barn som har det svårt i Rumänien.

– Då väcktes en nyfikenhet. Jag funderade mycket på det här att man kan förändra situationen för utsatta människor och sedan beslutade jag mig för att resa dit.

Det blev en omtumlande vecka i Rumänien som är ett av Europas fattigaste länder. Det bor flest romer där och många av dem är papperslösa.

– Jag var i halvchock av vad jag fick se men det vändes ganska snabbt till ett hopp. Det går att förändra genom utbildningsinsatser och hjälp till självhjälp. Utbildning ger framtid, säger hon.

Hon är engagerad i tre olika organisationer, bland andra Caminul Felix internationella stiftelse.
Verksamheten bygger på att övergivna och föräldralösa barn ska få en familj och möta fysiska, andliga, emotionella och sociala behov, i en kärleksfull familjemiljö. Husen i byn Santanvei är uppbyggda av organisationen och det är de som har fadderbarn som stöttar verksamheten ekonomiskt. Volontärer från olika länder arbetar där.

– Jag åker dit för elfte gången nu i oktober. Då besöker jag bland annat syverkstaden där funktionshindrade ungdomar tillverkar saker, som jag tar hem hit och säljer åt dem. Det är förkläden, kassar, väskor.

Inför resorna samlar hon in pengar och stickade kläder som hon delar ut till barn i romska byar. Hon ger också mat till papperslösa romska familjer som bor olagligt i små skjul på en nedlagd soptipp.

– Polisen försöker få bort dem därifrån var tredje månad. Då kommer en bulldozer och mejar ner skjulen. Men de bygger upp dem igen, säger Harriet Gardebjörk.

Vid sina besök i Rumänien besöker Harriet också sina två fadderbarn Tania, 9 år, och Patricia som är 16. Bägge har haft svåra uppväxtförhållanden.

– Patricias mamma försvann och flickan fick sköta om sin pappa som var alkoholiserad. En granne hörde hur hon grät då pappan misshandlat henne. Hon fick då komma till Santavei där hon fick en familj och nu mår hon bra.

Tania, 9 år, är en av de fadderbarn som får hjälp i familjebyn.
Tania, 9 år, är en av de fadderbarn som får hjälp i familjebyn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!