Högt söktryck på förskoleplats i Infjärden

Fördelningen av förskoleplatser för januari är klar. Alla som sökt plats har fått det, men många får varken sitt första- eller andrahandsval.

Förskoleplatserna för vårterminen (januari) är fördelade. (Arkivbild)

Förskoleplatserna för vårterminen (januari) är fördelade. (Arkivbild)

Foto: Pontus Lundahl/TT

Piteå2019-11-11 14:15

För en tid sedan gick ansökningstiden för en förskoleplats efter nyår ut. Elice Ökvist, för- och grundskolechef för kommunens norra delar och Elisabeth Fjällström, chef för södra delen, har nu sammanställt alla ansökningar och platserna är fördelade. Elisabeth Fjällström konstaterar att suget efter en förskoleplats i Infjärden är fortsatt stort.

– Vi har en utmaning här och trots att vi de senaste åren utökat med fyra förskoleavdelningar så räcker det inte till. Vi söker med ljus och lykta efter en lokal att öppna i men har inte hittat någon som passar, säger hon.

De avdelningar som öppnats i Infjärden under senare år består av moduler, en extra avdelning på Roknäs förskola och avdelningen Hedda, där Elisabeth Fjällström beskriver läget som "jättefullt".

En utökning görs dock i anslutning till Klubbgärdsskolan där man i januari öppnar en tillfällig förskoleavdelning under namnet Gläntan. Exakt hur många platser det blir är ännu oklart. Avdelningen tillhör Pitholmsområdet men alla i kommunen är välkomna att söka plats där.

Fördelningen av förskoleplatser är alltid ett pusslande och vid årsskiftet är det extra trångt, när mellan 50 och 100 barn söks in och där inga barn försvinner.

– Det beror ju på att inga barn går över till fritids då utan det görs ju i augusti när omkring 450 barn lämnar förskolan och börjar förskoleklass och fritids, säger Elisabeth Fjällström.

Den placering som nu är gjord gäller enbart för januari. Här har man kunnat erbjuda plats till alla som sökt men långt ifrån alla har fått sitt förstahandsval.

– Så är det. Vissa har inte heller fått sitt andra- eller tredjehandsval. Vissa föräldrar har då tagit beslutet att stanna hemma ytterligare någon månad. Vissa har fått plats utanför sitt närområde, vilket innebär att de kommer att få köra en bit för att komma till förskolan.

I dagsläget finns omkring 2 100 barn placerade i kommunens förskolor, inklusive de fristående. Hur många som börjar varje år beror på hur stor barnkullen är det året och när föräldrarna väljer att sätta sitt barn i förskolan. Gällande det sistnämnda ser Elisabeth Fjällström en trend.

– Alltfler barn börjar förskolan som ettåringar och föräldrarna börjar jobba tidigare. Varför alltfler gör så har jag inget svar på men det händer allt oftare, säger hon.

Elisabeth Fjällström, för- och grundskolechef för södra området. (Arkivbild)
Elisabeth Fjällström, för- och grundskolechef för södra området. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!