Höga radonhalter på sina håll i Piteå

Höga radonhalter i flerfamiljshus har förekommit på flera håll i Piteå. "Det har krävts åtgärder", säger miljöinspektören Lisa Karlström.

Radonundersökningarna i flerbostadshusen i Piteå väntas vara färdiga nästa år. (Arkivbild)

Radonundersökningarna i flerbostadshusen i Piteå väntas vara färdiga nästa år. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Piteå kommun2019-10-22 12:28

2015 drog projektet med att undersöka samtliga hyreshus – även privata – i Piteå kommun igång. Anledningen är att i regeringens nationella miljömål för 2020 ingår att radonvärdet i en bostad ska understiga Socialstyrelsens angivna riktvärde om 200 Becquerel.

– Det är ganska långdragna ärenden i och med att vi måste mäta så länge och invänta resultat. Det har faktiskt varit lite högre halter här och var, men det har varit ganska lätt att åtgärda. Det har varit bra när man gjort en ny mätning, säger Lisa Karlström, miljöinspektör vid Piteå kommun.

Vilka har varit de största åtgärderna?

– Det är ventilationsåtgärder framför allt. Det är fastighetsägarna som har gjort dem själva, mätt om och skickat in nya resultat till oss igen.

Har det funnits några problemområden?

– Det som har varit problemet är de här husen där det har varit superbra värden i nästan alla lägenheter och så en där det har varit ganska högt. Ofta är anledningen att hyresgästen har täppt igen ventilationen för att de tycker att det drar kallt och då täpper man även igen luftflödet som ventilerar ut radonet.

Lisa Karlström uppskattar att ungefär en femtedel av flerfamiljshusen återstår.

– Det är några som är mätta men inte fått resultat än och några som ska åtgärdas och mätas om. Men minst 80 procent är helt färdiga och fria från radon. Det är ett gigantiskt jobb som håller på att avslutas. Vi har som mål att alla ska vara färdiga i slutet av nästa år.

Lisa Karlström, miljöinspektör vid Piteå kommun. (Arkivbild)
Lisa Karlström, miljöinspektör vid Piteå kommun. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!