Hälsans stig ska få fler besökare

Måndagsgångarna eller Promenörerna. Än har gruppen inget namn men Hälsans stig ska från och med nu promeneras på regelbundet.

Från Badhusparken till Rådhustorget var den första biten av den första promenaden.

Från Badhusparken till Rådhustorget var den första biten av den första promenaden.

Foto: Ylva Forslund

Piteå kommun2019-10-07 21:11

2013 invigdes Hälsans stig i Piteå. Slingan är tre kilometer lång med en avstickare på 1,5 kilometer och går från Strömbacka strand, runt Piteå och mot Norrstrand. Tanken med promenadslingan är att inspirera till motion för folkhälsans skull. 

Anita Berglund, ordförande Hjärt- och lungsjukas förening, som står för konceptet, var stolt över att Piteå fått ett eget gångstråk.

Hur flitigt Hälsans stig har använts för att promenera på är oklart. Några organiserade promenader har det i alla fall inte varit tal om. Men nu ska det bli ändring på det.

Solgerd Bengtsson, medlem i Hjärt- och lung, fick höra talas om Hälsans stig på ett medlemsmöte och tyckte det var dags att börja gå.

– Jag har haft två hjärtinfarkter och vet hur viktigt det är att hålla igång. Jag tänkte att man kunde ha en fast tid då man träffas och promenerar tillsammans. Det behöver inte gå fort och hur långt man vill gå väljer man själv, säger Solgerd Bengtsson.

Hon pratade med sina kamrater och budskapet om en gemensam vandring spred sig. På facebook skrev hon om tidpunkten för promenaden och strax före klockan 13 på måndagen började folk samlas i Badhusparken.

Barbro Hartzell Engman, från Hjärt- och lung, fanns på plats för att dela ut broschyrer och prata om vikten av motion. 93-årige Hjalmar Hardemalm hade hörsammat uppmaningen att ta en måndagspromenad.

– Jag kommer att vara med i den mån jag hinner. Jag håller igång så ofta jag kan, sade Hjalmar Hardemalm.

Ett 15-tal personer anslöt för att promenera Hälsans stig .
Ett 15-tal personer anslöt för att promenera Hälsans stig .
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!