Sportlovet är i full gång. I ett särskilt dokument presenterar kommunen en rad olika aktiviteter. Det handlar bland annat om snölek på Strömlida, målning på Kaleido, Nerfkamp i Öjebyns sporthall, mangakurs i Öjebyns bibliotek och åk i backen på Lindbäcksstadion. Till det sistnämnda erbjuds gratis sportlovsbussar, enligt en fastställd tidtabell. Se nedan. Men till Sjulsmark, Hälleström, Nybyn, Holmträsk, Arnemark och Pålberget går det inga gratisbussar. Anledningen: För dyrt, enligt trafikplanerare, Mattias Keisu.

– Kollektivtrafiken har begränsade medel och vi har tvingats göra prioriteringar. Vi hade så klart gärna velat köra så mycket som möjligt.

Hur har man tänkt när man prioriterat?

Artikelbild

| Kommunfullmäktige. Anders Nordin, Skol- och landsbygdspartiet, kommer att lyfta frågan om gratis sportlovsbussar för alla i kommunfullmäktige. (arkivbild)

– Helst hade vi förstås velat slippa prioritera men pengarna räcker till alla turer helt enkelt. I slutändan handlar det om en kombination av ekonomi och tidsaspekten, där byarna i kommunens norra delar ligger längst bort och att det följaktligen tar längst tid att köra dit, säger Mathias Keisu.

Vad kostar gratisbussarna?

– Nu har jag inga exakta siffror men de tre bussar som körs under sportlovsveckan kostar omkring 50 000 kronor.

Anders Nordin från Altersbruk och företrädare för Skol och landsbygdspartiet, blev nyligen kontaktad av en bybo som rasade över orättvisan att det inte går några gratisbussar från norrbyarna. Enligt Anders Nordin blev bybon rådd att skriva ett medborgarförslag, något som gjorde honom ännu mer upprörd.

Artikelbild

| Buss. Sportlovet är i full gång men inte alla skolbarn erbjuds gratis buss till Lindbäcksstadion. (arkivbild)

Anders Nordin säger att han kommer att lyfta frågan vid nästa kommunfullmäktigesammanträde.

– Det är skandalöst att det är på det här sättet. Vi betalar alla lika mycket skattepengar och skolbarnen på landsbygden inte ska få samma möjlighet till gratisbuss som andra är inte okej, säger han.

Artikelbild

| Planering. Mathias Keisu, trafikplanerare på kommunen, säger att man tvingats prioritera bussturerna utifrån ekonomi och körtid. (arkivbild)

Gratis busstrafik gäller vecka 10, mellan måndag den 5/3 och fredag den 9/3. Härifrån går gratisbussarna:

Buss 1 - 09.40 Öjebyn (Solanderskolan), 09.45 Böle (Hpl Bölevägen), 09.50 Lillpite skola, 10.00 Sjulnäs skola, 10.05 Svensbyn (Skolan)

Buss 2 - 09.30 Jävre (Shell), 09.45 Hemmingsmark (Skolan), 09.55 Blåsmark (Hpl Kilen), 10.00 Hortlax (Skolan), 10.05 Bergsviken (Preem)

Buss 3 - 09.25 Rosvik (Skolan), 09.40 Norrfjärden (Porsnässkolan), 09.55 Piteå Busstation

Retur - 14.30 Bussarna går tillbaka från Lindbäcksstadion.