"God stämning under hela valrörelsen, alla har varit på hugget, alla givaways är slut, organisationen har varit toppen" var några av de kommentarer som Vänsterpartisterna på valvakan i Ladan levererade när PT gjorde ett nedslag.

Brith Fäldt, Vänsterns gruppledare i Piteå, öste beröm över det arbete som gjorts under hela valrörelsen.

– Det började med att Jonas Sjöstedt talade på Nolia inför fullsatta bänkrader. Han fick tala i två omgångar för att folk skulle få höra. Det var en härlig start, säger Brith Fäldt.

Artikelbild

| Gromyko underhöll på Vänsterpartiets valvaka.

Representanter för partiet har deltagit i debatter, delat ut information och informerat i valstugan. Hade det velat sig riktigt illa hade partiet inte haft någon valstuga. Det kom nämligen bort med posten.

– Det var ju en helt galen historia. Den försvann någonstans på vägen. Hur en valstuga nu kan komma bort. Till slut kom den på plats, en vecka senare än de andra och då hamnade vi på den plats som blev över, säger Brith Fäldt.

Hon säger att på lokalnivå har partiet fått i genomsnitt en ny medlem varje dag.

– Vi har gjort en jättebra valrörelse. Det har varit god stämning, mycket bättre än förra valet. Det ska bli spännande att se hur det går nu, säger Brith Fäldt.

Artikelbild

| Ordförande Brith Fäldt känner att Vänsterpartiet har en bra förhandlingsposition.

Uppdatering 22.50:

Brith Fäldt var nöjd över Vänsterpartiets valsiffror men bekymrad över Sverigedemokraternas.

Artikelbild

| Valsiffrorna följdes med spänning under kvällen.

– Deras framfart är djupt oroande. Den känsla jag fått under valrörelsen här i Piteå är att ingen röstar på SD men ändå går de så mycket framåt. Utvecklingen är obehaglig, säger hon.

När kommunsiffrorna började ticka in satt Vänsterpartisterna klistrade framför skärmarna.

Artikelbild

| Valsiffrorna följdes med spänning under kvällen.

– Det är galet spännande. Just nu ser det ut som att Miljöpartiet hamnar utanför 2-procentsspärren och Liberalerna är på gränsen, säger Brith Fäldt.

Uppdatering 23.55:

Strax före midnatt, när 21 av 32 valdistrikt var räknade, hade S och V drygt 46 procent av rösterna och SD såg ut att bli vågmästare.

– Det är en riktig rysare. De stora valdistrikten är kvar att räkna och där brukar S och V vara starka, men vi får se. Politiken är en osäker bransch.