På tisdagen var det Fritidshemmens dag som bland annat firades i Piteå. Här deltog omkring 300 barn från förskoleklass upp till och med årskurs sex från fritidshemmen på Rönnskolan, Kullenskolan, Björklundaskolan, Norrmalmskolan och Munksundsskolan.

Tanken med dagen är att uppmärksamma fritidshemmens verksamhet och skapa en vi-känsla bland deltagarna.

– Syftet är att få en gemenskap där barnen får träffa andra barn som går på andra fritidshem och att man gör det här tillsammans. Vi får också träffa andra pedagoger där vi får möjlighet att utbyta erfarenheter och tankar hur de jobbar på sina fritidshem, säger Viktor Forsman, fritidspedagog på Björklundaskolan.

Artikelbild

| Genom stan. På tisdagen firades Fritidshemmens dag och det var glada barn som tågade längs gågatan i Piteå. Nikolay Karlsson, 9 år från Rönnskolans fritids, tog täten.

Dagen har firats i Piteå även tidigare men det har varit uppehåll i några år. Till årets gemensamma firande var Viktor Forsman en av initiativtagarna.

– Vi tycker att det är viktigt att få visa upp våra fritidshem och visa att det är många barn som har fritidsplats. Nästa år kanske vi kan få fler fritidshem att delta, säger han.

Förhoppningen är att det gemensamma arrangemanget utvecklas och blir återkommande. Något som Viktor Forsman vill undersöka är om det går att ordna gratis bussar så även fritidshemmen i byarna kan ta sig in till stan för att delta.

8-åriga Astrid Sundqvist, som går fritids på Norrmalmskolan, var en av dem som tågade genom stan.

Artikelbild

| Tillsammans. Lina Lindström Sandström, 10 år, och Ingrid Blom, 9 år, firade dagen. "Det känns jätteroligt", säger Ingrid Blom. De går fritids på Kullenskolan.

– Det var jätteroligt och det var mycket folk som tittade på oss. Det var lite tråkigt väder, jag hade hoppats att det skulle vara soligt, säger hon.