Fritidsaktiviteter gör att unga super mindre

Norrbotten som helhet fick betyget 2,6 i UNF:s nationella undersökning om ungas uteliv, vilket visar att tillgången på nyktra mötesplatser är för dålig.

Av länets kommuner är det endast fyra, varav en är Piteå, som får godkänt i UNF:s undersökning om ungas möjlighet till en nykter fritid. (Arkivbild)

Av länets kommuner är det endast fyra, varav en är Piteå, som får godkänt i UNF:s undersökning om ungas möjlighet till en nykter fritid. (Arkivbild)

Foto: Gorm Kallestad/TT

Norrbotten2019-11-12 11:21

Norrbottens län fick ett genomsnittligt betyg på 2,6 på en femgradig skala där tre är godkänt. Resultatet baseras på sju frågor som Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, har ställt om ungas inflytande i kommunerna, deras tillgång till nyktra mötesplatser, variationen och marknadsföringen av dessa samt vilka insatser som sätts in under högtider med hög alkoholkonsumtion.

I undersökningen har 84 procent av kommunerna uppskattat att de är bra eller mycket bra på att erbjuda unga ett bra uteliv, samtidigt visar årets resultat att det endast är 43 procent av kommunerna som fått godkänt. 

Fyra kommuner får dock godkänt; Piteå, Haparanda, Kiruna och Övertorneå. Arvidsjaur och Arjeplog har inte svarat och Älvsbyn får underkänt.

– Årets resultat visar på en försämring men även ett lyft hos ett fåtal kommuner och län. När resultatet blir sämre så sjunker även ungas inflytande att påverka. Så länge vi har gjort den här rankningen så har resultatet alltid gått nedåt, nu behöver något hända och som nykterhetsorganisation för unga kräver vi förändring, säger Filip Nyman, förbundsordförande för UNF.

– Att det ska finnas bra nyktra mötesplatser och fritidsaktiviteter för unga får inte prioriteras ner, vi behöver detta mer än någonsin. Nu hoppas vi på att kommuner och län förstår och omprioriterar så att alla unga i Norrbotten kan få fler möjligheter att påverka sin vardag, och få fler och bättre fritidsaktiviteter, Jane Segerblom förbundsordförande för UNF.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om