Det var i söndags som NSD uppmärksammade SD Kirunas missvisande annons i Annonsbladet inför valet i September. Där stod att SD Kiruna bland annat vill slopa jämställdhetsbonusen – en reform redan är slopad sedan i början av 2016. Även resterande förslag i annonsen gällde föräldraförsäkringen – en fråga som behandlas av riksdag och regering.

Läs mer (NSD-artikel): SD Kiruna vill ta bort regeringsform - som redan är borta.

Efter att ha försvarat hur den annonserade riksdagspolitiken skulle föras på lokal nivå förklarade SD Kirunas förstanamn på kommunlistan Mats Fredlund att det i själva verket inte var SD Kiruna som tagit fram annonsen - den var hämtad från central nivå.

Artikelbild

| Bland annat jämställdhetsbonusen ska bort, står det i annonsen. Den togs redan bort genom ett beslut 2016 av regeringen Löfven.

NSD ringde senare upp distriktsordförande i Norrbotten, Robert Håkansson, för att fråga om distriktet hade någon del i SD Kirunas annons. Håkansson svarade att han talat med Mats Fredlund angående annonsen och att SD Kiruna "har lånat annonsen från någon annan kommun".

Nu visar det sig att det andra kommunala parti som har använt sig av annonsen är SD Piteå – där Robert Håkansson står som andranamn på kommunlistan.

Annonsen användes under vecka 32 i Piteå gratistidning - samma vecka som SD Kiruna körde sin annons.

När NSD ringer upp Robert Håkansson för att fråga om att kommunen han talade om verkar vara hans egen kommun är han förvånad.

– Det känner jag inte till. Mig veterligen har vi inte haft den i annonsbladet.

Vem är det som arbetar med annonsering i SD Piteå?

– Det är bland annat jag som är högsta personen inblandad. Hade vi haft en sådan annons borde vi ha känt till det.

När NSD berättar vilken tidning och datum det handlar om svarar Håkansson att det inte är något som SD Piteå känner till.

– Jag vet att vi köpt annonsplatser men vi har inte hunnit ta fram någon riktig annons - det sitter vi och gör nu. Så var den där kommer ifrån har jag ingen aning om.

– Det är ju platshållarannonsen för den här veckan. Det är mest riksdagspolitik. Såna har vi när vi har köpt annonsplatser men inte har något att sätta dit ännu.

Håkansson berättar att det är SDs distriktsombudsman som har köpt annonsplatserna i tidningarna. När NSD ringer upp Fredlund från SD Kiruna för att förtydliga var annonsen kom ifrån hänvisar han till att han fått annonsen från SDs distriktsombudsman på regional nivå.

NSD har under dagen sökt SDs distriktsombudsman utan resultat.