Förmodad varg synlig i Svensbyn

En trolig varg har varit synlig i Svensbyn på torsdagen. " Det måste absolut ha varit en varg", säger Eily Bäcklund i Svensbyn.

Vargen sprang över parets gårdsplan och försvann mot Rismyrlidhållet.

Vargen sprang över parets gårdsplan och försvann mot Rismyrlidhållet.

Foto: Heiko Junge

Svensbyn2019-12-05 16:31

Det var vid lunchtid Eily Bäcklund i Svensbyn stod och tittade ut genom fönstret.

– Jag såg ett stort djur komma över gården från Fagervikshållet och vi brukar ju ha rådjur här, men jag tänkte "vad konstigt det ser ut", men i samma ögonblick såg jag ju att det var en varg, säger hon.

Maken Harry kom också fram och tittade och båda eniga om att det måste ha varit en varg.

– Den hade lång, lurvig svans, höga ben, stående öron. Detta är inte en hund, tänkte jag. Sedan började den halvt om halvt galoppera neråt vägen, säger Eily Bäcklund.

Vargen sprang mot Arvidsjaurvägen där det är mycket tät trafik.

– Jag tänkte att nu blir den överkörd direkt, men den stannade till innan den fortsatte över vägen och in mot skogen vid Rismyrlidvägen.

Harry Bäcklund har varit ut och försökt titta på spåren, men de senaste dagarnas blidväder och is gjorde det svårt att se.

Alexander Winiger, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen välkomnar informationen.

– I dagsläget har vi inte färsk information om någon varg. Men det här är en intressant observation. Vi skulle vilja ha in en rapport så kanske vi gör ett försök att göra dna-test. Det är inte omöjligt att det är någon av de vargar vi sett den senaste tiden.

Piteå-Tidningen har tidigare skrivit om vargspaningen som pågått i några veckor. Sista säkra spåret efter varg har varit i Piteå kommun. Analysen av de två dna-proven som togs blev ett litet bakslag. Det ena provet kunde man inte utläsa och det andra tillhörde en räv.

Harry Bäcklund och hans fru Eily såg vargen springa över 373:an. (Arkivbild)
Harry Bäcklund och hans fru Eily såg vargen springa över 373:an. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om