I ett pressmeddelande pekar Företagarna på att varje dag får polisen in hundratals anmälningar från småföretagare som rör bluffakturor eller andra bedrägerier.

–  Ny statistik visar att bluffakturorna under årets första sex månader ökade jämfört med förra året. Det är allvarligt och Företagarna vill se ett krafttag mot bluffakturorna, säger Företagarnas regionchef Torbjörn Halvardsson.

Han säger att det inte finns några siffror på hur mycket bedrägerierna omsätter, men polisen brukar tala om flera miljarder kronor årligen.

– Det är pengar som istället för att gå till vår välfärd hamnar i fickan hos kriminella personer. Bluffakturor är inte bara något som drabbar enskilda företagare utan samhället i stort i form av bland annat förlorade skatteintäkter, säger regionchefen.

Han pekar på att har en företagare väl skrivit på fakturan och sedan inser bluffen, kan det vara svårt att ta sig ur avtalet.

–  Att hamna hos inkassobolag eller, ännu värre, hos Kronofogden eller i domstol, är varje företagares mardröm. Många väljer därför att betala fakturan. Men företagaren betalar då alltså för något denne inte beställt och göder därmed den grova organiserade brottsligheten, säger Halvardsson, som kräver att ärenden som rör bluffakturor och bedrägerier måste prioriteras.