Flyttlasset går från kommunhuset

Vid årsskiftet flyttar delar av samhällsbyggnadsförvaltningen från kommunhuset till gamla Åhlénshuset. Nya sätt att arbeta ska vässa organisationen är det tänkt.

Jan Johansson, förvaltningschef samhällsbyggnad, är full av förväntan inför flytten. Tanken är en vässad förvaltning närmare medborgarna. (Arkivbild)

Jan Johansson, förvaltningschef samhällsbyggnad, är full av förväntan inför flytten. Tanken är en vässad förvaltning närmare medborgarna. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustavsson

Piteå kommun2019-11-02 05:00

Men flytten är en process och först i februari ska medborgare som har ärenden gällande exempelvis bygglov,  markfrågor, tillstånd, flyktingmottagning och studie- och yrkesvägledning söka sig till Västergatan 10, det vill säga gamla Åhlénshuset.
Planen är att hälften av cirka 240 av förvaltningens medarbetare ska flytta med till de nya lokalerna. En flytt som beräknas kosta ett antal miljoner.
– Vi har jobbat hårt med förberedelser inför flytten och förändrade arbetssätt, så nu längtar vi tills vi får flytta in och komma igång på allvar, säger Jan Johansson, förvaltningschef Samhällsbyggnad. 

Enligt förvaltningschefen så är flytten en del i att låta samhällsutvecklingen komma närmare piteborna, samtidigt som arbetssätt och processer ska vässas. Målet är att det ska bli enklare för medborgarna att hantera ärenden, bland annat genom nya e-tjänster och situationsanpassade lokaler. Dessutom skapas ett showroom för ökad insyn och delaktighet i samhällsutvecklingen.
– Det övergripande syftet att förbättra samverkan och processer så att ärenden som bidrar till samhällets utveckling går snabbt och smidigt för medborgarna likväl som för medarbetarna och olika samarbetspartners.

För medarbetare innebär flytten att ett aktivitetsbaserat arbetssätt införs. Det innebär att medarbetarna väljer den miljö och arbetsplats som bäst stöder den arbetsuppgift man jobbar med.
Förändring som mött en del kritik, men Jan Johansson sa i augusti att han upplevde att personalen är i spänd förväntan inför flytten och det nya arbetssättet.

En del av de nya lokalerna blir öppen för allmänheten där detaljplaner och samhällsutvecklingsprojekt ställs ut för allmän beskådan och dialoger. I lokalerna finns också mötesrum där handläggare kan träffa medborgare i vitt skilda ärenden.
– Vi hoppas att piteborna hittar hit, både för sina egna ärenden, men också för att följa stadsutvecklingen som börjar hos oss med visioner och planer flera år innan det byggs.
– I lokalerna kommer vi också att kunna genomföra möten och dialoger kring planering av Piteås utveckling, det känns bra att vi samlas under samma tak. Enligt beräkningar så blir det inflytt i januari, så från februari välkomnar vi piteborna till våra nya lokaler, säger Jan Johansson som ser fram mot att bygga en slagkraftig organisation för framtiden.

Cirka 120 medarbetare ska flytta med till Åhlénshuset. (Arkivbild)
Cirka 120 medarbetare ska flytta med till Åhlénshuset. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!