Flyttade till Piteå för sonens skull

Peppi Nash är bestört över nedläggningshotet av hörselklasserna. Familjen flyttade till Piteå enbart för att deras hörselskadade son, Ossi, skulle få gå där.

Överväger flytta. "Vi trivs jättebra i Rosvik, men vi flyttade enbart för vår sons skull. Blir det nedläggning måste vi överväga om vi ska söka oss någon annanstans", säger Peppi Nash

Överväger flytta. "Vi trivs jättebra i Rosvik, men vi flyttade enbart för vår sons skull. Blir det nedläggning måste vi överväga om vi ska söka oss någon annanstans", säger Peppi Nash

Foto: Kenny Johansson

Rosvik2016-04-17 20:00

Videon är inte längre tillgänglig

Peppi och maken Peter Nash bodde tidigare i Boden och insåg redan i förskolan att sonen Ossi inte mådde bra i den integrerade och för en hörselskadad stimmiga miljön. De uppvaktade kommunen i syfte att få flytta sonens skolgång till hörselklasserna i Öjebyn, men Bodens kommun vägrade att fullt ut stå för kostnaderna.

– Vi kämpade och överklagade så länge det gick, men fick inte gehör. I det läget valde vi att flytta till Piteå kommun så att vår son skulle få de bästa förutsättningarna under sin skolgång.

Peppi Nash är läkare på Sunderby sjukhus och Rosvik blev det bästa alternativet för att få rimliga pendlingsavstånd till jobbet.

– Vi trivs jättebra i Rosvik, men vi flyttade enbart för vår sons skull. Blir det nedläggning måste vi överväga om vi ska söka oss någon annanstans, säger Peppi Nash som tror att fler föräldrar kan överväga ett sådant alternativ.

Som läkare är hon högavlönad och det innebär skatteintäkter till Piteå kommun.

– Har politikerna ens övervägt den saken.

Peppi Nash känner stress över nyheten att det kan bli en nedläggning av hörselklasserna och oro för sin sons skull.

– Hörselklasserna är fantastiska. Ossi har det bra i den skolmiljön, men en flytt till en vanlig klass ger honom mycket sämre förutsättningar.

När hon hör att nedläggningen innebär en besparing på två miljoner skrattar hon uppgivet.

– Jag känner stor besvikelse. Har de räknat med pengarna från de tre barn som kommer från andra kommuner? Har de ens övervägt skattebortfallet om vi är flera föräldrar som flyttar från kommunen?

Peppi Nash pekar också på de kostnader som uppstår om barnen i hörselklasserna ska flyttas ut till vanliga skolor.

– Ska mottagandet fungera så krävs det investeringar. Klassrum ska akustiksaneras och anpassas för de hörselskadade barnen. Det krävs teknisk utrustning och personal som har rätt utbildning. Det handlar också om hur stora elevgrupperna är och mycket annat, säger Peppi Nash och tillägger:

– Fast kommunen kanske struntar i allt det där.

Peppi Nash vet i nuläget inte hur hon ska hantera nedläggningshotet och funderar om berörda föräldrar kan göra något, men det brådskar eftersom BUN ska fatta beslut den 25 april.

– Jag vet bara att det kommer att innebära stora problem för min son. Det fungerar inte i en integrerad miljö. Det är tufft just nu.

Hörselklasserna

Här går 13 elever, varav tre från andra kommuner.

Piteå kommun får bidrag för de tre eleverna.

Skolmiljön är anpassad för elever med hörselnedsättning.

Klassrummen är akustiksanerade och den tekniska utrustningen uppdaterad.

Undervisningsspråk är talad svenska.

Alla elever har möjlighet att läsa teckenspråk.

Alla lärare har hörselpedagogisk kompetens.

I analysen varnas för "enbart negativa konsekvenser".

En nedläggning beräknas spara två miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om