Facket JO-anmäler nedläggningen av AF

Nu blir nedläggningen av Arbetsförmedlingens kontor en fråga för Justitieombudsmannen. Detta sedan fackförbundet ST, som organiserar AF-anställda, JO-anmält myndigheten.

ST-facket, som organiserar Arbetsförmedlingens personal, JO-anmäler myndigheten för att ha brutit mot  lagen när 132 kontor lades ner.

ST-facket, som organiserar Arbetsförmedlingens personal, JO-anmäler myndigheten för att ha brutit mot lagen när 132 kontor lades ner.

Foto: Erik Simander/TT

Piteå kommun2019-10-17 21:59

ST anser att beslutet att lägga ner 132 AF-kontor, varav Piteås kontor var ett av dem, är i strid med en ny förordning som ska styra myndigheters agerande när de ska fatta beslut om  myndigheters lokalisering. 

Förordningen är särskilt specifik när myndigheter ska avvecklas i en kommun. Det är det ST skjuter in sig på i sin JO-anmälan, där man hävdar att myndigheten blankt har struntat i förordningen "Om statliga myndigheters lokalisering".

– Regeringen har infört särskilda regler om hur sådana här situationer ska hanteras. I det här fallet anser vi att myndigheten har ignorerat att följa reglerna när 132 AF-kontor ska läggas ner, säger Fredrik Andersson, ST-fackordförande för AF-anställda, i ett pressmeddelande.

Andersson påpekar vidare att syftet med reglerna är att myndigheters ledning ska ta sitt ansvar "i god förvaltningsanda".

– Frågan om statlig närvaro i hela landet är mycket viktig. Därför vill vi att JO ska granska om myndigheten har följt den nya förordningen,  säger Fredrik Andersson.

I början av sommaren skickade Piteåpersonalen en skrivelse till AF:s ledning och dåvarande arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) där de hävdade att det var lokalernas dåliga skick som gjort att Piteåkontoret hamnade på stängningslistan. De krävde att beslutet skulle omprövas.

Ett krav som inte fick något gehör, i början av september stängdes kontoret. De flesta medarbetarna fick jobba kvar med ny stationering i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!