Få söker bidrag för radonsanering

Runt 1500 fastighetsägare i Sverige har beviljats radonsaneringsbidrag hos Boverket. Men i Piteå – och hela länet – är söktrycket väldigt lågt.

Radonmätningsperioden började den första oktober. Vid saneringsbehov finns det bidrag att söka hos Boverket. (Arkivbild)

Radonmätningsperioden började den första oktober. Vid saneringsbehov finns det bidrag att söka hos Boverket. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Piteå kommun2019-10-22 10:46

Boverkets bidrag kan sökas av fastighetsägare som äger och själv stadigvarande bor i ett en- eller tvåbostadshus där radonhalten i inomhusluften överstiger 200 becquerel. Bidraget är 50 procent av en skälig kostnad för åtgärderna – dock högst 25 000 kronor. Det aktuella anslaget för 2019 är 34 miljoner kronor.

Men i Piteå är det inte många som söker. Faktum är att endast fyra fastighetsägare i hela Norrbotten har sökt bidraget sedan omstarten i fjol.

– Det fanns ett bidrag att söka men det togs bort några år. Sedan införde man det igen ifjol och det har varit igång ungefär ett år. Men folk kanske inte vet om att det finns. Jag kan tänka mig att det är fler än fyra fastigheter i Norrbotten som har radon i sina hus, säger Lisa Karlström, miljöinspektör vid Piteå kommun.

Kommunen planerar att försöka nå ut till fler fastighetsägare nu när mätperioden har börjat.

– Den startade första oktober och nu kan man mäta fram till april. Man mäter på vintern dels för väderförhållandena och dels för att man vädrar mindre på vintern. Har man fönster och dörrar öppna vädras gasen ut.

Finns det några riskområden i Piteå?

– Det finns en radonriskkarta på Piteå kommuns hemsida. Det man ska tänka på där är att även om man bor i ett högriskområde så kan din fastighet ha låga värden och tvärtom. Det är mer en vägledning för hur man kan tänka. Man ska inte ta den på för alltför stort allvar.

Radon är en gas som finns naturligt i luften, marken och vattnet. Man räknar med att radon orsakar omkring 500 cancerfall varje år.

Radonbidraget kan sökas för sådana åtgärder som bedöms nödvändiga för att husets radonhalt ska komma under 200 becquerel. Det kan handla om ventilationsåtgärder, installation av radonsug eller anläggandet av en radonbrunn. Innan sanering måste man veta var radonet kommer ifrån. Radonkonsulter kan hjälpa till att ta reda på hur radonet kommer in i din bostad och föreslå lämpliga saneringsåtgärder.

En redovisning av de åtgärder som bedöms nödvändiga ska utfärdas av den som har dokumenterad kompetens avseende radonsanering.

– Det finns bara tre ackrediterade laboratorium där man kan beställa dosor för mätning av radon. På Boverkets hemsida hittar man all information man behöver, säger Lisa Karlström.

Villaägare som bor i ett nybyggt hus får ansöka om radonbidrag tidigast två år efter det att huset tagits i bruk.

Lisa Karlström, miljöinspektör vid Piteå kommun. (Arkivbild)
Lisa Karlström, miljöinspektör vid Piteå kommun. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!