99,7 procent av resorna görs av nyktra förare, men ändå är en av fyra omkomna personbilsförare berusade. Under vecka 23 har polisen en insatsvecka med fokus på trafiknykterhet. Det innebär att de låter många göra alkoholutandningsprov, men också att de punktmarkerar förare som de tror kör påverkade.
– Rattfylleri drabbar så många varje år. Tänk på dig själv och andra. Låt bilen stå dagen efter du druckit! De som har ett beroende behöver få vård för att bryta sitt beteende och inte återfalla i brott, säger Daniel Pettersson, vid polisen i Norrbotten, i ett pressmeddelande.
Förutom polisens övervakning finns det andra sätt att stoppa rattfylleriet. Alkobommar vid hamnarna och alkolås i bilarna är några, men det förändrar inte attityden till rattfylleri. Alla har ett val, anser Maria Ögren, vid nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, i Norrbotten.
– Att köra eller inte köra onykter, det bestämmer vi själva. Vi väljer även själva att åka eller inte åka med en onykter förare. Vi måste alla hjälpas åt och jobba med att få människor att aldrig köra påverkade men även att våga stoppa någon som är på väg att sätta sig och köra onykter. Nästa gång kanske rattfylleriets konsekvenser drabbar dig, säger hon.