En illa sedd snyltgäst

Kackerlackor är obehagliga insekter som vållar rysningar när de dyker upp i våra hem. Och de blir allt vanligare i Sverige.

Sprids. I takt med ökat resande sprids kackerlackan i Sverige. Vanligast är den tyska varianten.

Sprids. I takt med ökat resande sprids kackerlackan i Sverige. Vanligast är den tyska varianten.

Foto:

Piteå2016-02-08 21:00

Kackerlackan är en överlevare av rang som har funnits på jorden i minst 300 miljoner år. Det finns ett stort antal arter i världen, men den vanligaste i Sverige är den tyska kackerlackan som har funnits här sedan 1700-talet.

Den tyska, men även andra arter har blivit vanligare. Det beror främst på ökad import av matvaror och att vi reser betydligt mer än förr.

Det är svårt att veta om du fått in de objudna gästerna i ditt hem. De är nattdjur som rör sig extremt snabbt och dessvärre söker de sig gärna till våra matvaror. Kackerlackor äter nästan allt, från ruttnande och jäsande spill till mjöl, bröd, smör, matolja, choklad, socker, honung, sirap, grönsaker, spannmål och köttvaror. I nödfall kan de till och med äta läder, ylle, linne, papper och tvål.

Kackerlackor trivs bäst där det är varmt, fuktigt och mörkt. De smutsar ner, förökar sig snabbt och uppträder ofta i stora mängder. Via rör och elledningar sprider de sig sen lätt vidare i en fastighet.

Kackerlackor utgör en stor hälsorisk. De förorenar matvaror med sina exkrementer och sitt illaluktande sekret. Det är praktiskt taget omöjligt att rädda matvaror som angripits. Sekretet kan framkalla allergiska reaktioner hos människor. De kan också sprida bakterier och virus som kan ge upphov till exempelvis salmonella, sjukhussjuka och gulsot.

Fakta och information i den här artikeln är hämtad från Anticimex hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om