Senast gymnasieeleverna kunde erbjudas så mycket träning på skoltid var för 25 år sedan, men nu har skolan tänkt om.

– Det omfattar alla program och vi ger de som går första året en chans att röra på sig lite mer för att stimulera till aktivitet och minska stillasittandet hos ungdomarna, säger idrottsläraren Chatarina Lundmark.

Kostnaden är 750  000 kronor för ett läsår och ska tas från den befintliga skolbudgeten. Något som gymnasiechefen Britta Dahlén tror kommer att gå att omfördela. Rektor Per Boman och Chatarina Lundmark har tagit fram en kostnadskalkyl för projektet som är tänkt ska bli permanent och sett över lämpliga lokaler.

Artikelbild

| Gå kräftgång är både roligt och jobbigt. Benjamin Jonsson kämpar med att öka farten.

– Vi vet att andra skolor har infört det här och det har varit lyckat, men det har inte varit helt enkelt. Skolan är stor och bara i ettan har vi 550 elever, så det ska stämma med tider och lokaler, säger Chatarina Lundmark.

Idrottsläraren hoppas att det här ska ge effekt på de elever som inte är aktiva på sin fritid.

– För de elever som redan är inne i ett aktivt idrottsliv kanske det inte sker så stora förändringar, men för de som inte tränar eller rör på sig blir det stor skillnad att få idrotta två gånger i veckan.

Eleverna som går i tvåan på naturprogrammet har idrottslektion på skolans uteplan. De tycker det är lite orättvist att inte de också får träna mer på skoltid.

Artikelbild

| Idrottsläraren Chatarina Lundmark och hennes kollegor ser fram emot att möta eleverna.

– Det är lite surt men många i klassen tränar på fritiden, så det bra att skolan satsar på det här. I dagens samhälle behövs det, säger eleven Filip Markgren.