Piteå kvinnliga företagare, Pitekvinnor med framåtanda, ABF och Piteå kommun, stod som arrangörer när internationella kvinnodagen uppmärksammades på Kaleido på temat jämställdhet.

Helena Stenberg talade om jämställdhet som en mänsklighet rättighet och vikten av att kvinnor stöttar varandra. Att hon i sin poltitiska karriär alltid hållit jämställdhetens fana högt men att hon ibland blir motarbetad av andra kvinnor och att det gör särskilt ont och är svårare att hantera än när män gör samma sak. Hon avslutade med ett citat hon använt förr och blivit kritiserad för men som hon står för.

– Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra."

Artikelbild

| Tårar. Satu Takkinen fick publiken att gråta av skratt med några av sina dikter.

Kvinnokören Kvintätt framförde låtar om kvinnors utsatthet, kämpaglöd och betydelsen av vänskap.

Satu Takkinen läste dikter både på svenska och finska och fick publiken att fälla tårar genom skratt och allvar.

Bara skratt blev det när Siw och Hanna Öhman framförde sina sketcher. Den första där Siw Öhman skulle väga sig efter att ha bantat i två veckor, eller hela livet faktiskt och där vågen visade fel. Men efter lite rattande slutligen visade rätt, alltså minus fyra kilo, vilket kunde firas med en rejält gofika.

I sketch nummer två möttes två damer i en salong, den ena för att klippa håret och den andra för att gå på gynekologisk undersökning. Det tog en god stund av prat om permanent, toppning av håret, löss, otäcka verktyg och hur man får fast en mössa innan den ena förstod att hon hamnat i fel.