Det blev ingen feststämning på Socialdemokraternas valvaka på Gotis i Öjebyn. Kvällen inleddes med Svt:s vallokalundersökning som visade att partiet går mitt sitt sämsta val någonsin.

– Det var ganska förväntat, men det är klart att det är alltid en besvikelse när resultat inte är i den riktning vi hade hoppats, säger Helena Stenberg, kommunalråd i Piteå. Hon satt mesta tiden försjunken i datorn och följde rösträkningen.

– Det kommer att bli en nagelbitare hela kvällen, säger hon. Hur ser du på att SD går fram ordentligt?

Artikelbild

| Kommunarlrådet

– Håller det i sig är jag förfärad. Det måste jag säga. Att ett parti som SD får ett så starkt stöd är djupt oroande tycker jag.

Helena Stenberg noterade det preliminära resultatet som visade att Socialdemokraterna i Piteå gått fram med 9,7 procentenheter i Hemmingsmarks valdistrikt sedan partiets förra katastrofval efter skolnedläggningarna. I Blåsmark däremot hade väljarstödet sjunkit med 9,3 procentenheter till 16,6 procent. I Markbygden, ett annat litet valdistrikt, hade Socialdemokraterna förlorat 17,9 procent av rösterna i kommunvalet.

– Jag hoppas att Socialdemokraterna ska kunna fortsätta vara med och styra Piteå, jag vill att den socialdemokratiska ideologin om alla människors lika värde och en trygg och gemensam välfärd ska fortsätta prägla vår kommun. Vid 24.00-tiden var 23 av 32 valdistrikt i kommunvalet räknade. Då hade Socialdemokraterna 35,5 procent av rösterna. Totalt hade de rödgröna i Piteå vid Piteå-Tidningens pressläggning 49,1 procent av rösterna i Piteå. Allians för Piteå hade då 30 procent. Sjukvårdspartiet hade 9,9 procent och Skol- och Landsbygdspartiet 4,1 procent. Sverigedemokraterna hade 6,5 procent.

– Mycket kan hända än. De största valdistrikten är inte räknade och det är många röster till som ska in. Men som det ser ut nu är den nuvarande majoriteten större än Alliansen. Vi är också större än Alliansen, Sjukvårdspartiet och Skol- och landsbygdspartiet tillsammans. Då exkluderar jag Sverigedemokraterna för ingen av oss, varken vi eller Alliansen, har sagt att vi på något sätt vill samarbeta med dem. Det hoppas jag gäller även i morgon, säger Helena Stenberg.

Artikelbild

| Arne Pettersson, 91, var oroad över Sverigdemokraternas ökade stöd.

Även om det är oklart hur mycket väljarstöd Socialdemokraterna i slutändan förlorar så står det klart att det är ett stort rösttapp.

– Vi tappar väljarstöd, det har vi sett i de landsbygdsdistrikt som är räknade. Det är tydligt att stad och land-konflikten påverkar väljarna.