"Det är i grunden en god idé"

Effektivare räddningsverksamhet i båda kommunerna är syftet med den gemensamma nämnd och fördjupade samarbete som nu planeras.

Anders Lundkvist (S), kommunalråd i Piteå.

Anders Lundkvist (S), kommunalråd i Piteå.

Foto: Maria Johansson

Piteå kommun2019-10-13 19:00

I slutet av juni i år beslutade ett oenigt fullmäktige i Piteå att anta kommunstyrelsens förslag om att samordna Piteås och Älvsbyns räddningstjänster under Piteås ledning. Arbetet ska styras av en gemensam räddningsnämnd med representanter från båda kommunerna.

I protokollet från sammanträdet står att läsa: "Kommunfullmäktige fastställer avtal om samverkan i gemensam nämnd för räddningstjänstverksamhet i Piteå och Älvsbyns kommuner. Kommunfullmäktige inrättar gemensam räddningsnämnd i Piteå och Älvsbyns kommuner från och med den 1 januari 2020. Kommunfullmäktige antar reglemente för gemensam räddningsnämnd i Piteå och Älvsbyns kommuner."

Vinster som lyfts fram är:

Fler människor och kompetenser höjer kvalitén i verksamheterna. 

Starkare och mindre sårbara organisationer. 

Gemensam introduktionsutbildning av räddningspersonal i beredskap (deltidare).

Dela materiella resurser och övningsfält.

Förbättrad övning och utbildning inom såväl räddningstjänst som krishantering.

Piteås kommunalråd Anders Lundkvist vill inte uttala sig om samarbetet och den gemensamma nämnden innan Älvsbyns fullmäktige fattat beslut i frågan men har en bra känsla inför samgåendet.

– Det är i grunden en god idé som bygger på fördjupat samarbete, säger han.

Anders Nordin (SLP), Lage Hortlund (SD) och Magnus Häggblad (SD) yrkade på återremiss för att invänta utredningar inom Älvsbyns kommun. Majvor Sjölund (C), Håkan Johansson (M) och Karl-Erik Jonsson (M) yrkade avslag på kommunstyrelsens förslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!