Klart är att många nykomlingar nu tar plats i politikens finrum.

PT har sedan tidigare berättat om valberedningens namnförslag till kommunfullmäktige. Listan toppades föga överraskande av Helena Stenberg, Anders Lundkvist och Ruth Rahkola men hade flera helt nya kandidater på mandatplats, bland andra Frida Söderberg, 40 år, från Jävre och behandlare i barn- och ungdomspsykiatrin, på plats nummer sju, som också blev vald.

Men när partiet på söndagen samlades för att klubba igenom listan, gick det inte riktigt så smidigt som man kunde ha föreställt sig.Det blev många voteringar och mötet drog ut på tiden. De församlade Socialdemokraterna var kort sagt inte helt nöjda med valberedningens förslag.

Artikelbild

| Plats tolv. Robert Savela, ordförande i Transportarbetareförbundet Norrbotten, valdes in på tolfte plats.

– Nej, och Jenny Savela, valberedningens ordförande, som var föreslagen på plats nummer nio förlorade flera omröstningar och valde till slut att kliva av listan, berättar Elisabeth Lindberg, s-ombudsman.

Savela avsade sig nominering, vilket även Leif Bogren gjorde, litet besviken på den placering han tidigare fått på regionlistan. Han menade att han inte kände att han hade förtroendet från partiet.

Robert Savela, ordförande i Transportarbetareförbundet Norrbotten, valdes in på tolfte plats (tidigare plats 65), Jonas Lindberg, som i valet 2014 hade plats nummer 53 på listan, valdes nu in som tionde namn och fackliga trion Christian Bergvall, Ken Åman och Emmeli Persson (ny-)valdes in på plats 18, 20 och 21 vilket innebär att de med stor sannolikhet tar ordinarie plats i fullmäktige. I förra valet fick socialdemokraterna 22 mandat och man förväntar sig nu att göra ett bättre val.

Jonas Lindberg är till vardags arbetsledare på Smurfit Kappa och säger sig framför allt brinna för kultur- och fritidsfrågorna. Christian Bergvall arbetar som väktare och är skyddsombud. Han är mest intresserad av arbetspolitiken.

Artikelbild

| Plats tio. Jonas Lindberg har avancerat från plats 53 till plats tio på Socialdemokraternas fullmäktigelista.

Emmeli Persson är snickare på Lindbäcks bygg och engagerad i GS Facket, där hon sitter i avdelningsstyrelsen för Norrbotten/Västerbotten.

– Vi fackliga måste ta större plats i politiken. Det är enda sättet att få Socialdemokraterna att driva våra frågor, sa hon i en tidigare intervju i PT.

Artikelbild

| Plats sju. Frida Söderberg är ny på listan och tar plats i fullmäktige efter höstens val. Hon valdes in på plats sju.

Ken Åman är sektionsordförande för Svenska Målareförbundet.

I fullmäktige kan även Marita Björkman Forsman, ordförande i fastighets- och servicenämnden, ta plats. Hon nyvaldes på plats 23.

Hela listan ser du nedan.