Mer än tio gånger har IOGT-NTO stått som värd för Drogkampen, en lättsam frågesport i ett allvarligt ämne där de tävlande är de politiska partierna. Lagbrott, alkohol och våld och drogpolitik var några av de frågerubriker som kom upp när Länsnykterhetsförbundet pepprade kommunalpolitikerna med frågor.

I halvtid ledde Miljöpartiet med 10 poäng, följt av Centern på 8 poäng och Socialdemokraterna på 7. Därefter visade sig Miljöpartiet kunna sina rocktexter, där den ena frågan handlade om vem som sjöng att "fyllan värmer bäst" och svaret var Nationalteatern. Miljöpartiets ledning stod sig fram till sista frågan, där Socialdemokraterna gjorde en väl avvägd satsning av poäng, kunde svaret och gick om och förbi Miljöpartiet.

Sven-Gösta Pettersson, ordförande för IOGT-NTO i Öjebyn, säger att poängställningen i Drogkampen ofta böljar väldigt under tävlingens gång, något som visade sig stämma även denna gång. Roligast hade nog Sjukvårdspartiet, vars resultat hoppade upp och ner, mest ner faktiskt för att till slut landa på 0. Då hade man fått ett stilpoäng för svaret "Efterbörden", där det riktiga svaret skulle vara "Eftersupning".

Artikelbild

| Socialdemokraternas lag bestående av Elisabeth Lindberg, Agnetha Eriksson och Maria Truedsson tog hem segern i Drogkampen med 22 poäng.

Sven-Gösta Pettersson säger att alla partier nog vunnit någon gång och att tävlingen ofta avgörs alldeles i slutet.

– Drogkampen är ett roligt sätt att bedriva alkoholpolitik. Lokalpolitikerna får träffas och umgås och alla får utbildning på köpet, säger han.