MaKey MaKey - An Invention Kit for Everyone from jay silver on Vimeo.

I tisdas möttes representanter från IS Piteå, Strömbackaskolan, SP-ETC och Interaktiva institutet för att planera den "research night" som ska genomföras 25 september – ett arrangemang som genomförs i hela Europa just den dagen.

Artikelbild

| Stefan Lindberg vid interaktiva institutet förklarar för SP-ETC:s vd Magnus Marklund. Vi ska ha en station där folk kan testa att köra dataprogram med hjälp av en frukt.

Idén är synliggöra den forskning som bedrivs. I Sverige ska det genomföras "research night" på ett 30-tal ställen och för Piteå är det premiär.

– Där är det intressant att Rise, som är ett nätverk av forskningsinstitut i Sverige, beslutat att i stället för att smeta ut bidrag till alla 30 ställen, lägga hela anslaget på arrangemanget i Piteå, säger Robert Bergman vid IS Piteå.

Kör med bananer

Tankesmedjan arrangerar dagen tillsammans med SP-ETC Piteå, Sverea-Sicomp i Öjebyn och Interaktiva instiutet. På det senare arbetar forskaren Stefan Lindberg som kommer att ha en station i Allhuset (Kaleido) där forskningsfredagen ska genomföras.

Artikelbild

| Marcus Marklund SP-ETC, Stefan Lindberg, interaktiva institutet, Anna Marklund, näringsliv och samhälle och Britt-Marie Lindberg, Piteå kultur och fritid ska delta i forskningsfredagen i höst.

Folk kommer att få prova att styra ett datorprogram, det kan vara ett spel, med hjälp av frukt. Systemet kallas för "Makey Makey ". Det uppfanns av några studenter i USA och har blivit en fluga.

– Du kan styra ett spel i datorn med hjälp av en apelsin eftersom den leder ström, förklarar Stefan Lindberg.

Artikelbild

| De vill synliggöra Piteås framgångsrika forskning. Från vänster: Robert Bergman, IS Piteå, Linda Selander, Strömbackaskolan, Lars Liljenfeldt, Sverea Sicomp, Anna Marklund, näringsliv och samhälle, Per Boman, Strömbackaskolan, Magnus Marklund, SP-ETC, Stefan Lindberg, Interaktiva institutet, Mathias Lundberg, samordnare vid Kaleido, samt Britt-Marie Lindberg, kultur och fritid.

Systemet fungerar så att du pluggar in ett kretskort i datorns USB-port. Från kretskortet går kablar till frukten som i princip kommer att fungera som en knapp.

Säljer Bio-DME

– Det går att koppla trådarna till levande föremål, och alla typer av metaller, exemplifierar Stefan Lindberg.

Han berättar att institutet samarbetar med LKAB med fjärrstyrda gruvmaskiner. Där är det inte aktuellt att köra fordonen med bananer.

Vid "research night" kommer också SP-ETC att visa exempel på den forskning som bedrivs kring biodrivmedel. Bland annat LTU Fuel säljer den Bio-DME ETC som utvecklats och produceras vid enheten nära Smurfit Kappa.

Under forskarfredagen kommer det också att genomföras seminarier på Strömbackaskolan och det blir tolv minuter långa föreläsningar i Kaleido lokalen.