Institutet Dans i skolan, Luleå tekniska universitet, Skellefteå kommun och Piteå kommun arrangerar den sjätte Dans i skolan-biennalen i veckan. På måndagen anordnades workshops i Skellefteå och igår var det dags för Piteå.

– Det här är ett möte mellan urfolk, nyanlända och majoritetssamhället. Vi lyfter fram dansens självklara plats på schemat, säger Cecilia Björklund Dahlgren, verksamhetschef på Institutet Dans i skolan.

Möten i dans skapas mellan elever från sameskolorna i Kiruna, Gällivare och Tärnaby, barn och ungdomar från majoritetssamhället och nyanlända elever från Skellefteå, Piteå och Stockholm.

Artikelbild

| Biennalen lyfter dansens plats på skolschemat.

Cecilia Björklund Dahlgren, som även är professor i danspedagogik, ser det som en självklarhet att barn och ungdomar ska få ta plats i samhällsutvecklingen genom eget skapande i dans.

Hon menar även att det är en sorts integration.

– I allra högsta grad, dansen är ett internationellt språk, säger hon.

Under biennalen arrangeras seminarier och internationella och nationella danskonstnärer medverkar tillsammans med barn och unga i dansföreställningar och workshops.

Artikelbild

| "Det här är ett möte mellan urfolk, nyanlända och majoritetssamhället", säger Cecilia Björklund Dahlgren.

– Siktet är inställt på en nationell plattform för dans i skolan. Det är Norrbotten och Västerbotten som visar vägen för dansutveckling i skolorna i Sverige, säger hon.

Insikten om elevernas behov av fysisk aktivitet dagligen stärks och medvetenheten om att traditionellt idrottande inte räcker öppnar dörrarna för dans i skolan, menar Björklund Dahlgren.