Våren 2017 beslutade Region Norrbotten att folktandvården i Hortlax skulle stängas. Under den tid som gått sedan dess har verksamheten minskat och den senaste tiden har en tandsköterska och en tandhygienist jobbat kvar med fokus på barntandvården. Men om några veckor stängs alltså dörren för gott.

– Det blir i samband med semestern, säger Lena Vikberg, verksamhetschef på folktandvården.

Sammanlagt 4 638 patienter finns listade i Hortlax, varav 2 500 är vuxna. De kommer nu att fördelas ut antingen till Piteå eller till Öjebyn.

Artikelbild

| Folktandvården i Hortlax stänger för gott den 29 juni. (arkivbild)

– Det är viktigt att poängtera att ingen patient som är listad i Hortlax kommer att ramla ur systemet. Man kommer att få en ny kallelse när man står på tur, antingen från Piteå eller Öjebyn så ingen behöver vara orolig. De flesta hamnar i Piteå men man kan så klart byta om man vill det. Just nu pågår en grovplanering för hur fördelningen ska bli men det tar lite tid eftersom vissa saker måste göras manuellt, säger Lena Vikberg.

I nuläget jobbar sju stycken i Hortlax och vissa jobbar redan delvis på de andra klinikerna. De två ur personalen som har sin fulla tid i Hortlax kommer att placeras vid Piteå- eller Öjebykliniken.

Beskedet om stängning skapade en hel del oro bland de boende i närområdet. En oro som till viss del hunnit lägga sig.

– Folk vill ha kvar sin klinik, så är det, men man har börjat vänja sig och de andra klinikerna ligger ju inte många mil bort, vilket är en fördel jämfört med andra ställen, säger Lena Vikberg.