Det som ställer till det litet extra den här gången, är att länet drabbats av ett tvåfrontsangrepp – ymnigt snöfall med svåra trafikförållanden både vad gäller väglag och sikt vid kusten samtidigt som en storm sveper in över fjälltrakterna från Norge.

Längs Silvervägen har man under kvällen tillämpat kolonnkörning i bda riktningarna mellan Merkenäs och riksgränsen vid Junkedal. Vägen stängs helt klockan 23.00

Vid kusten väntas ovädret bli något lindrigare än förra gången, då i stort sett all trafik lamslogs, skolor stängde och folk blev insnöade. Trafikverket höjer dock ett varningens finger för att det också kan bli värre än förra gången:

– Vi följer prognosen mycket noggrant, men det som skiljer den här situationen från förra gången är att kusten nu får vinden från ost. Och vindriktning är faktiskt extremt viktig i det här fallet. Havet är öppet, vilket leder till att det kan blåsa in mycket fukt – och då kan det bli värre än vad prognosen säger i nuläget, säger Mikael Lindholm, chef för sektionen vägunderhåll vid Trafikverket till Norrbottens Media.

En tröst i bedrövelsen är att SMHI lovar först värre väder, men sedan avtagande snöfall och vind i morgon. Så här ser de senaste prognoserna ut:

Norra Norrlands kustland:

Ymnigt snöfall med risk för snödrev. I natt i söder inslag av regn och därefter upphörande. I morgon i norr avtagande snöfall, i söder mulet och byar av regn eller blötsnö. Stigande temperatur. I norr cirka 5 minusgrader, i söder 0-2 plusgrader. Frisk ostlig vind, i morgon avtagande vind.

Norra Norrlands inland/fjäll:

Ymnigt snöfall med risk för snödrev. I natt i söder inslag av regn och därefter upphörande. I morgon i norr avtagande snöfall, i söder mulet och byar av regn eller blötsnö. Stigande temperatur. I norr 5-10 minusgrader, i söder 0-2 plusgrader. Frisk ostlig vind, i morgon avtagande vind.

Meteorologen kommenterar ovädret så här:

Ett omfattande lågtrycksområde berör landet med sina centrala delar utanför Trondheim. Snöfallet som dragit upp över landet finns nu över norra Norrland där en klass1-varning är utfärdad för snöfall. Blåsigt med tidvis frisk ostlig vind. I Lapplandsfjällen är fjällvädervarningar utfärdade. Klass 2 i norra delen med risk för storm, i södra delen hård vind. I kombination med snöfall och snödrev.

Så håll i hatten och härda ut, det blir bättre.