Under torsdagen fick besökare vid Coop se Missing Peoples senaste tillskott, en minibuss skänkt av Volkswagen Sverige, tänkt att användas som ledningscentral när organisationen gör eftersök av försvunna personer.

– Den ger oss helt nya möjligheter i sökandet, säger Elisabeth Rosengren, en av organisationens tre operativa chefer i Norrbotten.

Fordonet är välutrustat med skyddsvästar, snitslar som sätts ut i terrängen, förband, andningsmasker, kartfodral, och den är också försedd med hjärtstartare och mobilt elverk och kontor med dator.

Artikelbild

| STRÖM.Ledningsbussen har gott om utrustning som mobilt elverk.

– Bilen ska turnera runt om i Sverige och nu får vi ha den i tre månader. Det är vi jätteglada för, säger Elisabeth Rosengren, när hon visar fordonet för PT tillsammans med Annica Bergstedt från Piteå.

Hon har varit med i Missing People sedan 2013.

Missing People startade i Göteborg 2012 och har efter några år en dryg halv miljon "följare" som är beredda att rycka ut när någon försvunnit.

– När det händer något lägger vi ut på facebook och skickar sms, säger Elisabeth Rosengren.

Artikelbild

| KONTOR. Elisabeth Rosengren har tillgång till kontor med dator vid eftersöken.

Hon uppger att senaste året har Missing People i Norrbottten deltagit i sökanden efter en kvinna i Gammelstad, en man i Kalix och en person i Gällivare. Ingen av de är återfunna och det gör att Missing People kan fortsätta sökandet även efter att polisen blåst av.

– Men efterhand trappar också vi ned beroende på situationen, säger Elisabeth Rosengren.

Artikelbild

| TURNERAR. Missing Peoples ledningsbuss turnerar runt Sverige. Elisabeth Rosengren och Annica Bergstedt är nöjda med att nu ska den vara i Norrbotten under tre månader.

Hon betonar att Missing People går inte ut förrän det finns en polisanmälan.

– Anhöriga kan kontakta oss via det journummer som finns på hemsidan, men det händer också ofta att polisen kontaktar oss, säger den operative chefen.

Artikelbild

| FÖRSTA HJÄLPEN. Missing Peoples ledningsbuss är utrustad med hjärtstartare.

Hon uppger att i Norrbotten finns insatsgrupper i Luleå, Arvidsjaur, Kiruna och Gällivare, dock inte i Piteå.

– Men folk är välkomna att höra av sig till oss. Vi behöver fler som deltar i eftersöken.