Brist på tjänstehundar och förare i länet

Polisens brist på både hundar och förare drabbar de som är kvar. "Det blir mycket jobb på en hund", säger samordnaren Thomas Kemi.

Polisens samordnare av hundverksamheten i länet,  Thomas Kemi, är bekymrad över att halva styrkan av tjänstehundar är borta. (Arkivbild)

Polisens samordnare av hundverksamheten i länet, Thomas Kemi, är bekymrad över att halva styrkan av tjänstehundar är borta. (Arkivbild)

Foto: Annika Lahti

Piteå kommun2019-10-20 05:00

Det människan kan söka i timmar och dagar, hittar hunden ofta på några minuter. Hunden är det bästa vapnet i kampen mot narkotika, i räddningssök och mycket annat polisarbete.

Tjänstehunden Kaliber har nyligen dött och polisen i Piteå har blivit en duktig medarbetare fattigare. Kaliber var av rasen malinois, en belgisk vallhund. Tillsammans med sin hundförare, polisen Jan Grankvist, har hans arbete många gånger varit avgörande för att brott kunnat klaras upp.

– Kaliber har varit mycket involverad i viktiga eftersök och narkotikafynd, bland annat. Han var också en kär vän som varit med oss sedan han var åtta veckor. Han gjorde ett gott PR för polishundsverksamheten och har jobbat på bra, men tyvärr blev det för kort, säger polisens samordnare av hundverksamheten i länet, Thomas Kemi.

Förutom att hundens frånfälle var sorgligt för hundförarna, så drabbade det en redan decimerad verksamhet, då det råder brist på både färdigutbildade tjänstehundar och förare i Norrbotten.

Thomas Kemi är bekymrad över att halva styrkan av tjänstehundar är borta. Det ska vara 13 stycken i länet men finns i dagsläget endast sju. Två i Kiruna, två i östra Norrbotten, två i Luleå och endast en i Piteå där det egentligen ska vara tre. 

– Läget är prekärt och sårbart ifall fler hundförare slutar eller hundar av någon anledning inte klarar tjänsten. Det här påverkar framför allt att de hundförare som är i tjänst. De blir hårt drabbade på det sättet att det blir mycket jobb på en hund. 

Situationen är liknande när det gäller förarna. Antalet ska vara 15 men just nu är de bara 11.

– Ska vi rekrytera nya förare tar det ett par år innan utbildningen är klar. Men vi måste ju fundera på det. För att vi ska täcka uppdraget att rädda liv måste vi vara 15 stycken, säger Thomas Kemi.

Han har dock hopp om framtiden när han berättar att en unghund i dagarna rekryterats från Försvarsmakten och fått ett fodervärdshem hos en hundförare i Piteå. Schäfern har prövats för att klara tjänstehundsuppdragen och nu ska den gå igenom ett program på fem veckor för att utvärderas.

– Efter det ska ett beslut tas om den platsar. Första intrycket är dock jättepositivt, den har ju bara varit i sitt nya hem ett par dagar men den verkar gilla att jobba, säger han. 

I bästa fall tar det sedan närmare ett halvår innan hunden har tillräcklig utbildning för att kunna jobba i skarpt läge.

Tjänstehunden Kaliber har nyligen dött och polisen i Piteå har blivit en duktig medarbetare fattigare. (Arkivbild)
Tjänstehunden Kaliber har nyligen dött och polisen i Piteå har blivit en duktig medarbetare fattigare. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!