Boksläpp i Altersbruk om kriget

Lars Gyllenhaal har skrivit ett dussintal böcker om andra världskriget. På måndagen var det boksläpp för hans senaste, Andra världskriget i Sverige.

Författaren Lars Gyllenhaal (till höger) med nya boken Andra världskriget i Sverige. Men han lyfter fram sin vapendragare Mikael Norman som ansvarat för layout och det grafiska.

Författaren Lars Gyllenhaal (till höger) med nya boken Andra världskriget i Sverige. Men han lyfter fram sin vapendragare Mikael Norman som ansvarat för layout och det grafiska.

Foto: Torbjörn Carlsson

Altersbruk2019-10-21 21:17

Först på onsdag släpps boken i Stockholm, men ett 40-tal intresserade fick vara med om en liten tjuvstart när Lars Gyllenhaal gästade Alterhedens gårdsbutik & rabarberi i Altersbruk på måndagskvällen.
– Egentligen var det tänkt som en föreläsning, men istället föreslog jag boksläpp.

Den nya faktaboken Andra världskriget i Sverige innehåller nya uppgifter och fotografier som aldrig varit publicerade. Här berättas historien om de tre polska u-båtar som hamnade i Sverige när Tyskland gick till angrepp 1939.
– Det är första kapitlet och visst är det viss kronologi i boken, men de flesta kapitel kan läsas oberoende av varandra, berättar Lars Gyllenhaal.

Den nya boken kan ses som en del två av Tyskar och allierade i Sverige (2011). En bok som möttes av stor respons och ledde till nya tips och uppslag.
– Det kändes nödvändigt med en fortsättning och nu har jag fått in så mycket nytt material att det med största sannolikhet blir en del tre. Så sent som nu i helgen har jag fått del av sensationella uppgifter, berättar författaren utan att vilja säga mer.

Ett kapitel i Andra världskriget i Sverige har faktiskt en Pitebo som huvudperson. I krigets slutskede var 96-årige Ingemar Petzäll en ung matros på vedettbåten Thetis, som patrullerade i Östersjöutloppet. Det var en tid då tyskar flydde med båt från Polen och en dag upptäckte Petzäll en flytande träkista.
Han är på plats i Altersbruk och minnesbilderna verkar vara intakta.

En del av materialet bestod av tyska soldatböcker, men också skisser över platser där tyska soldater fick sin sista vila i främmande land.
– Det är en möjlighet för tyska myndigheter och familjer att få information och ett avslut om vad som hände deras anfäder, säger Lars Gyllenhaal.

Han har arbetat med den nya boken i cirka fem år och beräknar arbetstiden till ett år. Det handlar om resande, insamlande och skrivande. Boken är dessutom försedd med dokument och bilder.
– Visst har det ryktats, men nu kan vi bevisa att det inte bara var tyska soldater som transporterades genom Sverige. Vi har bilder av sovjetiska stridsvagnar som tyskarna lastade om i Haparanda och transporterade vidare.

Lars Gyllenhaal är författaren, men han lyfter fram sin vapendragare Mikael Norman som jobbat med layout och det grafiska. En ovärderlig hjälp, enligt Gyllenhaal.
– Vi har ägnat mycket tid tillsammans under arbetets gång.

96-årige Ingemar Petzäll var 1945 en ung matros i marinen när han hittade kistan med de spännande tyska dokumenten.
96-årige Ingemar Petzäll var 1945 en ung matros i marinen när han hittade kistan med de spännande tyska dokumenten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!