På tisdagen fattade socialtjänsten i Piteå beslut om att avråda från besök till socialtjänstens verksamheter för den som har förkylningssymptom, eller som visar andra tecken på sjukdom. 

– Det är en försiktighetsåtgärd mot alla former av smitta. Vi vill också vara extra försiktiga tills vi vet mer om coronaviruset och spridningen, säger Fredrik Sjömark, socialchef.

 

En anledning till rekommendationen är att flera av de som bor och vistas i socialtjänstens verksamheter hör till riskgrupperna som drabbas extra hårt om de smittas.

– Det är inte helt ovanligt att enskilda enhetschefer vidtar en sådan här åtgärd, men det hör inte till vanligheten att socialtjänsten går ut med den här typen av vägledning för hela verksamheten, säger Fredrik Sjömark.

 

Nu sätts anslag om riktlinjerna upp i olika verksamheter och på boenden.

– Det handlar inte om att vi stänger för besök, utan om att visa hänsyn och att avstå om man känner sig krasslig. Vi tar frågan om smittspridning på allvar, men vill varken under- eller överdriva situationen, säger socialchefen.

 

Socialtjänsten har utsett en beredningsgrupp mot smittspridning, där personer med olika kompetenser inom säkerhet, personal, kommunikation och hälso- och sjukvård ingår.

Om läget skulle förvärras finns en samverkan kring beredskap mellan länets berörda myndigheter och kommuner.

– Vi har en god framförhållning och fortsätter att följa med i utvecklingen, säger Fredrik Sjömark.