”Yogan har förändrat mitt liv”

Hon skulle bara testa yoga för att stressa ner. Istället kom yogan att förändra Liselott Berggrens liv. ”Jag blev såld på en gång. Jag ville stanna kvar på yogamattan, det var så lugnt och harmoniskt,” säger hon.

Musik. Ett instrument som låter som ett slags vindspel får klinga på lektionerna ibland.

Musik. Ett instrument som låter som ett slags vindspel får klinga på lektionerna ibland.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2016-10-29 06:00

I vardagens sysslor rör sig Liselott Berggren i rum med historia.

Huset hon bor i heter Falken 10, eller Trivialskolan, och låter sin skugga falla ner mot Rådhustorget. Sedan det byggdes på 1810-talet har det inrymt både lärdomsskola och enskild flickskola.

Och nu är det åter dags för undervisning, i liten skala.

I ett stort rum med fiskbensparkett och ljusinsläpp från flera håll ligger handvävda yogamattor i milda toner. Om torsdagskvällarna tänder Liselott levande ljus och bjuder in till drop in-klass i hatha yoga.

– Jag hade inte alls tänkt bli yogalärare, det var något jag började med för att stressa ner. Mer än så skulle det inte vara. Istället har yogan förändrat mitt liv.

.

I köket finns kanelångande te och stillhet, mot gråvädret utanför fönsterrutan. Bladrankorna på bordsduken slingrar ihop med temuggarnas lotusblommor.

Liselott är nyinflyttad, och själv säger hon att yogan är en stor del i att hon nu bor här.

– Jag vet exakt när förändringen började. På hösten för fyra år sedan var jag väldigt stressad och fick aldrig tiden att räcka till, varken privat eller i jobbet som danslärare.

.

För att kunna hantera stressen letade Liselott efter något som hade med rörelse att göra, men som inte utgick från dans.

– Även om dans kan vara djupgående och handla om meditation så är den i grunden utåtriktad och rummen som man rör sig i har speglar på väggarna. Att prestera och vara duktig i danssalen är känslor som jag har brottats med länge och jag ser samma sak hos mina elever och i samhället i stort. Skillnaden i dag är att jag har andra verktyg för att hantera prestationsångest och det känns värdefullt både för min egen del och för att jag får möjlighet att förmedla det vidare.

.

I sitt sökande ville Liselott hitta något som byggde på hur det kändes, i motsats till hur det såg ut.

– Eftersom jag dansat och tränat i hela mitt liv och känner mig bekväm i att röra på mig så lockades jag av yogans kroppsrörelser, även om jag inte ser det som träning. Det som också kändes inbjudande var den mentala biten.

Liselott googlade orden ”yoga” och ”Piteå” och hittade en aktuell helgkurs.

– Jag tänkte att om det fanns en plats kvar så var det meningen. Och jag blev såld på en gång. Jag ville stanna kvar, det var så lugnt och harmoniskt. Jag kände glimtar av frid och när jag var på yogamattan fanns inga krav på prestation, inga speglar.

.

Det var början på Liselotts yogaresa.

– Människor i min närhet uttryckte att det verkade göra mig gott och uppmuntrade mig. Mina barn såg en positiv förändring. I början upplevde jag känslan av stillhet på mattan, men i förlängningen fortsatte det lugnet att följa med mig ut i vardagen också.

Efter kursen den där novemberhelgen fortsatte Liselott att utöva yoga. Hon fördjupade sig i ämnet via böcker.

– I en av de första möttes jag av en text om att man skulle vara beredd på att yogan kunde förändra ens liv. Jag tänkte ”det gäller inte mig, jag ska bara yoga någon gång i veckan för att stressa av”. Jag hade fel.

.

Sedan dess har boksidorna om yoga och den indiska läkekonsten ayurveda blivit många.

Liselott har yogat i Piteå, i Melderstein, Stockholm och Luleå, hon har tränat för Malin Berghagen på hälsohemmet Masesgården i Dalarna och i New York.

– Jag tycker om de yogaformer jag har provat, de passar olika människor under olika faser i livet. Själv blir jag väldigt intresserad av saker jag håller på med, jag har svårt att göra bara lite. I allt det nya började jag intressera mig för yogans ursprung, den som inte är påverkad av västerländska inslag.

.

Resultatet av Liselotts sökande blev hatha yoga.

En dag slog hon upp en tidning, såg en annons om en instruktörsutbildning i Umeå och anmälde sig.

– Jag hade aldrig provat hatha yoga, men jag valde att se annonsen som ett tecken. Det fanns fortfarande inte någon tanke på att undervisa, även om jag är lärare i grunden. Jag skulle yoga någon gång i veckan för min egen skull och utbilda mig för min egen skull.

Vad gjorde att du ändrade dig?

– Yogan har gett mig en inre styrka och hjälpt mig att gå från tanke till handling, att våga lyssna inåt och känna efter. Den här resan har förändrat mig, till något mer positivt, även om det naturligtvis varit en lång process med både lätta och svåra vägval. När jag reflekterade över det, ville jag också dela med mig till andra.

.

Att vänja sig vid hatha yogans textilmattor var utmanande och den alternativa solhälsningen skavde till en början, men snart upptäckte Liselott att yogaformen var hennes.

– Det känns fint att tillföra något som inte tidigare funnits i Piteå. En annan sak är att man yogar i löst sittande kläder, det var också ovant eftersom jag är van tajta kläder från dansen och all annan träning, men att det viktiga är hur det känns istället för hur det ser ut börjar falla på plats för mig. Jag har aldrig sett yogan som något man gör för att bli vig, smal eller stark. Men jag känner mig mer harmonisk och i balans nu än tidigare. Jag har upptäckt att när man slutar försöka, fokuserar på annat och vågar släppa taget, då kommer annat till en.

.

Och nu sitter Liselott här, i den flera hundra år gamla lägenheten, där lärandet varit centralt.

Som en pärla i hennes handflata: Det nystartade företaget Happy yoga.

– För mig är yogans ledord avslappning, glädje och harmoni. En av de böcker som haft störst betydelse för mig heter ”Happy yoga” och när jag tänker på vad yoga är för mig så blir svaret just glädje. När jag yogar ser jag det som en investering i mig själv.

.

Förutom sitt jobb som danslärare, hyr Liselott in sig på yogastudion Anamcara. Hon ska hålla en kurs i Lillpite och så finns drop-in klasserna hemma i Trivialskolan.

– Sedan får vi se vart yogan tar mig.

Hur ser din egen träningsdag ut?

– Jag yogar på morgonen, även om det kan vara mer bekvämt att yoga på eftermiddagen eller kvällen då morgonstelheten gett med sig – men jag försöker se det som att jag också stretchar den mentala kroppen. Jag tänder något ljus och samlar mig. Ibland spelar jag meditationsmusik i bakgrunden. Beroende på hur min dag ser ut kan det röra sig om allt från någon solhälsning till ett helt pass.

Vad är mer viktigt för dig inom träningen?

– Min målsättning är att stå på huvudet varje dag. Det är nyttigt att vända upp och ner på kroppen, att få nytt blod till hjärnan och stärka kroppen. Sedan vill jag inte vara utan min tungskrapa och så sköljer jag näsan för att rensa luftvägarna från avgaser och kemikalier.

.

Om hatha yoga

Sägs vara den mest kända formen av yoga, ur vilken de flesta andra yogaformer härstammar. Mjuka fysiska rörelser kombineras med andningsövningar och meditation för att uppnå fysiskt och psykiskt välbefinnande. Ordet hatha är sanskrit, där ha betyder sol och tha betyder måne.

.

Liselotts matfilosofi

”Maten påverkar så mycket och är en viktig del av vårt liv. Med yogan började jag också läsa böcker om ayurveda och matfilosofin där. Jag är uppvuxen med en holistisk livsåskådning och var vegetarian som barn och tonåring, så för mig var det inte ett stort steg gå tillbaka till det.

När jag bestämde mig för att lägga om kosten började jag med att fasta. Det var häftigt att känna effekterna, jag kände mig klarare och fick mer energi. Efteråt var känslan att jag inte ville smutsa ner kroppen. Nu försöker jag äta rent och ekologiskt, även om jag inte klarar det till hundra procent.

Framför allt tänker jag på vad jag äter och när jag äter det.

Enligt ayurvedan har kroppen bäst möjlighet att ta åt sig näringsämnen vissa tider på dygnet. Jag försöker äta hälften av maten som rå, alltså inte tillagad, för att få i mig så mycket näringsämnen som möjligt.

.

Min matdag

Morgon: Jag börjar dagen med varmt, kokat vatten och färskpressad citron. På förmiddagen äter jag lättsmälta saker som frukt, bär och juice fram till lunch.

Lunch: Mellan 12 och 14 är kroppen som mest aktiv och mottaglig för näringsämnen och förbränningen är på topp, och då äter jag dagens största måltid.

Eftermiddag och kväll: Till middag kan jag äta soppa, eller gröt eller mackor. De dagar barnen är hos mig äter jag middag med dem, men efter åtta går kroppen ner i viloläge och då försöker jag gå tillbaka till att äta lättsmälta livsmedel som frukt och te.

Sedan jag började äta så för några år sedan har min mage för första gången i livet fungerat bra. För mig som älskar frukost var det en större utmaning att äta lätt på morgonen än att sluta äta kött.

Liselott Berggren

Ålder: 42 år.

Familj: Mina två barn, Hugo, 16 år, och Helmer, 13 år.

Gör: Danslärare och danssamordnare på Musik- och dansskolan.

Tränar: Yoga och dansformen west coast swing.

Favoritredskap: Den fairtrade-märkta yogamattan från i Indien som är färgad utan kemikalier.

Favoritövning: Solhälsningen, för den är så universell, men hatha yogans solhälsning var svår att vänja sig vid först.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om