På vintern ökar försäljningen av whisky på Systembolaget. Enligt Erik Grödahl, whiskykännare från Piteå, kan det bero på att det oftast presenteras nya whiskysorter på hösten för att väcka intresse inför vintern. Och whisky är inte något man, enligt honom, dricker ute på terrassen en varm sommardag.
– Många misshandlar produkten genom att ha is i, säger Erik Grödahl.
Enligt Grödahl så försvinner aromerna av kylan. Vatten kan vara till hjälp för att göra aromerna mjukare, men ett kryddmått räcker.
Norrbottensintresse
I en undersökning med 2 000 deltagare frågades det om intresse av whisky och konsumtionsvanor. De 1 000 som ansåg sig vara whiskydrickare fick svara på ytterligare frågor. Där kom det fram att mer än var femte norrbottning (21 procent) har whisky som ett stort intresse.
– Jag brukar gå på många olika mässor för att testa på så många whiskysorter som möjligt, säger Erik Grödahl.
Även om intresset är stort hos norrbottningarna var det endast 34 procent som kunde definitionen av single malt och blended whisky.
– Norrbottningarnas och övriga svenskars uppfattning om att single malt skulle vara finare och en mer sofistikerad whisky än blended är en, ja om inte felaktig, så i alla fall något diskutabel uppfattning, säger Mikael Lundén, brand ambassadör på Diageo.
Pris eller kvalitet
Något som också var tydligt i undersökningen var att norrbottningar dricker 45 procent mer blended whisky än riksgenomsnittet.
– En single malt är i överlag finare och oftast det jag fastnar för. Men det finns blended whisky som också kan vara fina, säger Erik Grödahl.
Bland okunniga handlare hamnar oftast en blended whisky i korgen. Blended whisky är en mer industrialiserad produkt som produceras i ofantliga volymer.
Det har visats att norrbottningar helst dricker whisky tillsammans med vänner eller efter en stressig dag. Norrbottningar är också kända för att de dricker sin whisky precis som den är. Det har även visats att 16 procent väljer att priset ska vara en viktig faktor i handlandet av whisky.
– Om man är en kunnig whiskydrickare blir det oftast en dyr flaska, men det blir billigare i längden eftersom man inte dricker utan bara smakar, säger Erik Grödahl.