Den senaste veckan har Margot Wallström fått försvara regeringens ansträngningar att ta en plats i FN:s säkerhetsråd. En kampanj som delvis finansierats med biståndspengar. Wallström har också frågats ut av KU (Riksdagens konstitutionsutskott) om det uppsagda Saudiavtalet, den militära hjälpen till Frankrike samt uttalandena om Israel och "utomrättsliga avrättningar". Särskilt det sistnämnda upptog mycket tid.
– Att uttala sig om Israel är en het potatis, men det är fruktansvärt stötande att bli kallad för antisemit.
Efter utfrågningen kritiserade du KU?
– Jag har stor respekt för KU. Tyvärr har det mer och mer blivit en arena för partipolitik. Sedan regeringen tillträdde har 74 anmälningar gjorts. Risken är att KU:s viktiga roll urholkas, säger Margot Wallström.
Hon är på plats i Piteå för att tala på Norrbottens S-kongress på Piteå havsbad. En turistanläggning som hon besökt förr och skojar om "ungdomens synder". Nu ska hon tala till sina partivänner i en orolig tid för att förmedla hopp och tolerans här uppe i norr långt från krig, terror och konflikter. Eller?
Vid pressträffen talar Margot Wallström om det viktiga arktiska rådet där samarbetet med Ryssland är konstruktivt, men i andra sammanhang tycks det kalla kriget rycka närmare. Inte så att Wallström påstår att fienden kommer från öst, men så väl Natosamarbetet som viljan att ta plats i FN:s säkerhetsråd sker med hänvisning till Östersjöregionen och vår stora granne i öst.
– I säkerhetsrådet diskuteras många viktiga frågor och vi kan bidra med kunskaper om Rysslands propagandakrig och säkerhetsläget i vårt närområde.
Värdlandsavtalet med Nato lär väl inte öka avspänningen till Ryssland?
– Vi är ett militärt alliansfritt land och bestämmer själva graden av samarbete. Vi är inte medlemmar i Nato.
Natosamarbetet har mötts av kraftig kritik, även internt i S-partiet?
– Det är kontroversiellt, men vi har skärpt skrivningen i avtalet som den förra regeringen skrev, säger Margot Wallström.
Det är som Wallström säger oroliga tider och miljoner flyktingar knackar på Europas dörr och samsynen inom EU kan knappast kallas ultimat.
– Några länder köpte taggtråd, andra filtar. Det positiva är att medlemsländerna börjar förstå att det finns en EU-ordning som alla måste följa.
Men nu är det ju taggtråd runt hela Europa?
– Det är skakigt nu, men vi har ett samarbete med Turkiet. Nu återstår att se om det samarbetet fungerar, säger Margot Wallström.