Vuxennärvaro för en nyktrare festival
Färre brott men fler omhändertagande på grund av fylla, det är facit efter förra årets Piteå dansar och ler. I år fortsätter satsningen på att förebygga fylleriet och polisen står tillsammans med socialtjänsten väl rustade inför årets stora fest som på torsdag drar igång på stadens gator.
Henry Lundgren från Socialtjänsten i Piteå är en av dem som kommer vara med och arbeta för att nyktrare PDOL. "Vi uppmanar alla föräldrar och andra vuxna att ta sitt ansvar", säger han.
Foto: Jessica Larsson
Att förebygga ungdomsfylleri prioriteras högt och festivalen ser gärna att föräldrar och andra vuxna tar sitt ansvar.
-I fjol omhändertogs 23 personer under 20 år för fylla, det tycker vi är en för hög siffra, säger Petra Hinterhaner, yttre befäl vid polisen i Pite älvdal och insatschef under Piteå dansar och ler. Hon fortsätter:
- Ett sätt att stävja fyllan är att som förälder ha telefonkontakt med sina ungdomar under festivalvistelsen, eller att besöka festivalen själv. Att riskera att stöta ihop med mamma eller faster på området kan nog avskräcka en del från att dricka.
Polisen kommer satsa hårt på att direktförverka all alkohol som anträffas hos ungdomar under 20. Under fjolårets festival inträffade 92 fall av direktförverkande.
Varannan vatten
För att ytterligare förebygga ungdomsfylla forsätter man från festivalens sida att satsa på konceptet "Varannan vatten". Den populära vattenbaren kommer finnas placerad mitt på p-däcket. En annan återkommande satsning är "Drogfri exit".
- De ungdomar som "registrerats" vid ankomst och är nykter vid hemgång får en biobiljett per nykter kväll. Det här är en satsning som alla ungdomar kan ta del av och det är inte för sent att anmäla sig, säger Åsa Stocksén, festivalchef.
"God fördelning"
Tidigare har fredagen varit populärast bland ungdomar, något man försökt ändra på i år.
- Vi har försökt hitta en god fördelning mellan banden och hoppas att varje kväll ska innehålla något som tilltalar publik i alla åldrar. På så sätt kanske det blir en lugnare festival, menar Stocksén.
"Ta sitt ansvar"
Socialtjänsten kommer ha ett nära samarbete med polisen. Alla som omhändertas lämnas över till socialens medarbetare som hjälper till att kontakta föräldrar eller annan anhörig.
- Det är viktigt att komma ihåg vilka riskerna och frestelserna är med att vara ung och på festival. Därför finns vi och kan hjälpa till. Men vi uppmanar alla föräldrar och andra vuxna att ta sitt ansvar, säger Henry Lundgren från socialtjänsten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!