Och Piteå-Tidningen är inte ensam om detta. Dagstidningar över hela landet har i dag rensat sina förstasidor från det vanliga textinnehållet för att istället ha en enda reklamtext till stöd för det fria ordet. Inne i tidningarna finns också annonser om vikten av tryckfrihet och yttrandefrihet och risken för inskränkningar i dessa grundlagar.
- Det fria ordet är en väsentlig del av demokratin, och vi är oroliga för ett skärpt regelverk. Sverige har en lång tradition av tryckfrihet som vi månar om, och det är orsaken till den här kampanjen, säger Matti Lilja.
Inskränkningar
Grundregeln för svensk tryckfrihet och yttrandefrihet är att allt får skrivas och allt får sägas. Varje medborgare ska också kunna ha insyn i alla de dokument som finns hos myndigheterna. De undantag som finns gäller upplysningar eller påståenden som kan äventyra landets säkerhet eller utsätta enskilda människor för andras missaktning.Men undantagen har blivit fler och nu höjs röster för att införa ytterligare begränsningar av tryckfriheten. Riksdagspolitiker vill införa inskränkningar, justitiekanslern har föreslagit en lagskärpning och EU vill införa fler regleringar.
- Våra lokala myndigheter och politiker kan regelverket och respekterar tryckfriheten. Men de övergripande tendenserna i samhället påverkar även Piteå-Tidningen. Vi kan exempelvis inte längre få ut pass- och körkortsbilder på brottslingar som dömts för grova brott, säger Matti Lilja.
TU-kampanj
Den riksomfattande manifestationen för tryckfrihet genomförs på initiativ av Tidningsutgivarna, TU, som är den svenska dagspressens bransch- och arbetsgivarorganisation.- Vi vill få igång en debatt med både politiker och allmänhet om den svenska tryckfriheten och en insikt om dess betydelse. I dag tar vi den för given, men tryckfriheten har aldrig varit så ansatt i modern tid som nu, säger Peo Wärring, vice ordförande i TU.
Nedslående resultat
I somras lät TU genomföra en Sifoundersökning bland landets riksdagsledamöter som visade att de flesta ledamöter kan tänka sig att begränsa tryckfriheten och yttrandefriheten. I enskilda frågor är de beredda att minska öppenhet och införa förbud och restriktioner.- Resultatet var till och med värre än vad vi hade befarat. Men politikerna får inte glömma att tryckfriheten och yttrandefriheten har vunnits i politisk kamp av folket. Politikerna måste ta sitt ansvar för medborgarnas rätt att få veta och få insyn, säger Peo Wärring.
Han hoppas nu på en rejäl diskussion och debatt.
- Drömresultatet av den här manifestationen vore att politikerna förstår sambandet mellan det öppna demokratiska samhället och tryckfriheten.