En del av emigranterna, vilka lämnade det gamla landet och sin hembygd för lyckolandet, fick inte uppleva den nya tillvaron under någon längre tid.
Så var fallet för Herman Holmberg från Nybyn, Altersbruk. Inskriven i Norrfjärdens församlings död- och begravningsbok, men som slutade sina dagar i Portland, Oregon i en ålder av 23 år. Dödsfallet meddelades skriftligt den 29 juli 1915 av Holmbergs syskon i USA. Han avled i lungsot den 15 juli 1915 efter åtta veckors sjukdom
Hans närmaste var föräldrarna Erik och Hulda Holmberg, som tillsammans fick 12 barn. Vid Herman Holmbergs död var åtta syskon i livet, av vilka två var bosatta i Portland, Oregon.
Herman Holmberg kom till USA i mars 1914. Han var vid sin bortgång anställd vid en farm i Warren, Oregon.
Holmberg gravsattes på Rose City-kyrkogården.
Bland de många som drog västerut och ibland fick uppleva hårda vedermödor kan nämnas handlaresonen Henning Öhman, 41 år gammal från Piteå. Efter att ha verkat ett par år som lärare emigrerade han till Kalifornien. Där vistades han i tre år och ägnade sig åt apotekaryrket. Han återvände därefter till Sverige för ytterligare universitetsstudier. Men längtan att återse ”de stora förhoppningarnas och drömmarnas land” blev för stor. Han avbröt studierna och kom till New York 1898, där han sedan var verksam som sjukgymnast. Öhman avled 1910. Tre år tidigare var han förenad i ett barnlöst äktenskap.
I en levnadsteckning över Öhman har bland annat noterats: ”Den avlidne var en av naturen synnerligen rikt utrustad person, och han förstod att väl använda de kunskaper han inhämtat vid de olika lärosätena. Hans framstående sällskapstalanger förskaffade honom många vänner och varma beundrare, som säkerligen länge skola bevara honom i kär hågkomst. Hans ungdomliga utseende, glädjen, som alltid strålade ur hans ögon, det honom egna sättet att uttrycka sig i tal och språk, ja, hela hans uppträdande tydde på ”kandidaten”, såsom vännerna tyckte om att kalla honom, och var också under hela sin levnad mera än något annat den glade studenten, tills för nära två år sedan den obotliga sjukdomen lade sin tunga hand på hans gestalt”.
Charlotta Lovisa Vestling, född Hortlander 1850 i Piteå, flyttade 1869 till Sundsvall som piga. Hon gifte sig senare. När hon blev änka tog hon beslutet att flytta västerut. Hon kom till USA 1909 som 59 årig och var där bosatt hos sitt enda efterlevande barn, Joseph och hans hustru i Oregon.
Charlotta Vestling hade tidigare fallit så illa och erhållit så svåra skador att han ibland befann sig i ett omtöcknat tillstånd. Vid ett sådant tillfälle klev hon ut genom ett fönster och hamnade på husets verandatak. Därifrån föll hon sedan till marken och avled kort därefter. Det var i februari 1919.
Hotellägare Nikanor Holmgren, Seattle, avled 1914 efter att ha drabbats av hjärnblödning. Han blev 48 år.
Holmgren var född i Porsnäs, Norrfjärden.
Hans närmaste var hustrun Matilda och sex barn, Florence, Rut, Miriam, Mildred, Helen samt en nyfödd son, Robert. Dessutom hade Holmgren syskon kvar i livet i Sverige.
Hustrun levde till 1940.
Det berättas att blomstergärden vid begravningsakten var den största som någonsin förekommit vid en svensk begravning i Seattle.
Holmgren är gravsatt på Lake View-kyrkogården i Seattle.
En av San Franciscos tidningar förkunnade i juli 1920 att en känd och företagsam aviatör Orvar S.T. Meyerhöffer omkommit sedan han träffats av ett slag från sitt flygplans propeller. ”En av våra bäst kända flygare, en trevlig person och mycket populär” skrevs det bland annat i eftermälet.
Olyckan inträffade i Mc Arthur, ett litet samhälle i Kalifornien. Meyerhöffer hade en bror i San Francisco som sedan kom för att hämta den avlidne.
Det hade tidigare ryktats om Meyerhöffer, med det fullständiga förnamnet Sigvard Orvar Torsten, att han skulle vara en medlem av det svenska kungahuset. I samband med dödsfallet framkom att han förvisso var svensk, men inte medlem av kungahuset. ”Men i alla fall en kunglig norrlänning”, skrev svenske konsuln Nils Malmberg.
Meyerhöffer, som blev 37 år, bodde i San Diego i flera år där han hade en privat flygskola och även drev persontransporter med en flygbåt med namnet ”Sweden”.
Det berättas att Meyerhöffer den 24 juni 1916 flög över Svenska Dagen på en utställning i San Diego och strödde ut tusentals små svenska flaggor som annonserade om utställningen. På midsommarafton flög han även över den mäktiga paraden i staden så att alla skulle få vetskap om arrangemanget.
En åldrig moder och fem syskon i Sverige nåddes i sluter av år 1921 av det sorgliga beskedet att 38-årige Algot Engström från Lillpite omkommit under arbete med en järnvägstunnel i Elk Rock, utanför Portland. Ett nedfallande träd träffade honom och han avled efter en dags plågor.
Engström reste till Amerika 1902 och var bosatt i Nebraska till 1905 då han flyttade till Portland
Det var en vän till den omkomne som fick ombesörja begravningen. Engström begravdes på Multnomah kyrkogård i Portland, i närvaro av arbetskamraterna.