Vinnare och förlorare bland krismedvetna granar
Vi ska kanske inte lägga hela skulden på den globala finanskrisen. Men den begynnande lågkonjunkturen förefaller ha haft inverkan även på utbudet av offentliga julgranar. Färre granar än vanligt står i år uppställda på gator och torg.
Kanske är det det allt bistrare ekonomiska klimatet som haft en negativ inverkan på årets utbud av offentliga julgranar. I varje fall har färre granar än vanligt satts upp på gator och torg. PT:s granpatrull har granskat 39 av årets utomhusgranar i Piteå och Älvsbyns kommuner i sökandet efter den vackraste granen. Den här granen väckte stor förundran i Långnäs.
Foto: Gunnar Westergren
Tidigare år har det varit 41 granar, och då har vi ändå varit tvungna att sålla bort ett antal.
Vikande trend
Tydligast märks den vikande julgranstrenden i centrala Piteå, där det tidigare funnits mellan fyra och sex kommunalt uppställda granar. I år är det bara två stycken, om man räknar med Badhusparkens året runt-gran. Andra lysande juldekorationer har fått ersätta de stora barrträden.
Ideellt arbete
Men även ute i byarna är granarna något färre än vanligt. Där är dock orsakerna till minskningen inte enbart ekonomiska. Det kan också vara svårt att få ihop ett arbetslag med nödvändiga maskiner och redskap för att transportera granarna och resa upp dem på uppställningsplatsen. Byalagen gör det här arbetet helt ideellt, utan kommunala anslag.
Lågkonjunkturen och finanskrisen till trots, standarden på årets julgranar är helt i klass med tidigare års exemplar. I sökandet efter den grannaste granen har PT:s granpatrull funnit några riktiga skönheter, ett stort antal fullt godkända barrträd och ett par riktiga skräckexemplar.
Eftersom julgransbelysningen är släckt under dagtid på de flesta granarna, så har vi främst tittat på granarnas utseende och form och bedömt dem utifrån detta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!