Vindkraften är ett annat energiområde där det händer mycket. Det planeras för ett flertal vindkraftverk i skärgården och om vindkraftparken i Markbygden blir verklighet finns givetvis behov av kompetent personal.
Ett elprogram
- Vindkraftsindustrin efterlyser kunnande och vår ambition är att kunna möta det behovet. Det behövs någon form av utbildning i anslutning till gymnasiet. Hur utbildningen ska formas kan jag inte säga, men det bör finnas utrymme för alla satsningar som görs inom energiområdet, säger kommunalrådet Maj-Britt Lindström.Lindström har pratat med Rut Rahkola, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, som i sin tur ska spinna vidare för hur en utbildningssatsning ska formas.
- Vi har kommit fram till att en sådan inriktning inte ska ligga under energiprogrammet, utan under elprogrammet. Det är det naturliga med tanke på hur programmen är uppbyggda. I nuläget avvaktar vi hur utvecklingen blir, men vi kommer att träffa näringslivet för vidare diskussioner, säger Rut Rahkola.
I dag ryms tre inriktningar (datorteknik, automation och elteknik) inom elprogrammet.
Tar ett par år
Att dra igång en ny utbildning redan nästa höst är knappast möjligt, men om 2-3 år är det realistiskt.- Det tar ett par år att utreda och planera en ny utbildning. En viktig grund är att knyta kontakter med näringslivet för att få relevans i utbildningen. Rent praktiskt handlar det om att rekrytera personal, hitta lämpliga lokaler och investera i utrustning. Sist, men inte minst, handlar det om att intresserade elever måste se att det finns möjliga jobb efter utbildningen, säger Carl-Erik Lundberg, planerare vid Strömbackaskolans gymnasium i Piteå.