I onsdags var spotpriset på elbörsen Nordpool 28,31 öre/kWh. Det rörliga elpriset var 36,89 öre/kWh i november för den som köper av Pite Energi. Ett förhållandevis lågt pris och långt under de nivåer som krävs för fortsatt byggande av vindkraftverk i Markbygden.
Svevinds operativa chef Mikael Kyrk har tidigare slagit fast att 60 öre per kilowatt är en lägstanivå. Annars finns det inte täckning för de investeringar som krävs.
Det är marknaden som styr elpriset, men Mikael Kyrk anser att det är politikerna som bär huvudansvaret för det dystra läget. Så här sa Kyrk till PT den 16 september.
"Politiken måste inse att marknaden måste stabiliseras om Sverige ska nå de energipolitiska målen. I dag är det småföretagen som ska ta ansvar för omställningen till förnybar energi och det är inte rimligt".
En annan förklaring till dödläget i Markbygden kan vara att den subventionerade vindkraftsmarknaden går för högtryck i Tyskland och därför satsar Enercon all kraft där.
Är förberett
I dagarna har de 36 vindkraftverken som byggts på Skogberget slutjusterats. Sedan tidigare finns de tolv verken i Dragaliden. Men där har det tagit stopp.
Sammanlagt har Markbygden Vind AB tillstånd att bygga 314 verk i etapp 1. Närmast på tur står 77 verk i Ersträsk och åtta i Stor-Blåliden.
Förhoppningen är att byggnationerna ska ta fart under 2015, men något beslut i den frågan finns inte. PT har sökt Mikael Kyrk, men hänvisats till presstalespersonen Tomas Riklund.
– Projekten har inte gått i stå. Vägar och mark- och anläggningsarbeten är i stort sett klart. Det är förberett och nu inväntas bara bättre konjunkturer. Det handlar om att få ekonomi i det.
Hittills har Markbygden Vind AB (som ägs av Svevind och tyska Enercon) och andra intressenter investerat cirka tre miljarder kronor i vindkraft i Markbygden.
– Sverige har ju aviserat en energiomställning till mer förnybar energi och då krävs att politikerna tar beslut, säger Tomas Riklund.
Väntar på dom
Men att det rent fysiskt står still i Markbygden i vinter innebär inte att Svevind har gått i dvala. Den 20 maj 2014 fick Markbygden Vind AB tillstånd av Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Norrbotten att bygga ytterligare 440 vindkraftverk i det som kallas Markbygden etapp 2.
Men beslutet har överklagats av boende i området, Piteå kommuns miljö/byggnämnd och andra kommuner.
– Från kommunens sida handlar det bland annat om skyddsavstånd för havsörnar och hindersbelysningen, säger Mikael Ferm, handläggare på kommunen.
Även Markbygden Vind AB har överklagat enär bolaget inte är nöjd med de uppsatta villkoren.
När Mark- och miljödomstolen fattar beslut i ärendet är inte känt.
Under process
När det gäller etapp 3 som omfattar upp till 442 vindkraftverk så är tillståndsprocessen i full gång. Markbygden Vind AB lämnade den 9 juli 2014 in sin ansökan om tillstånd för den tredje och sista etappen, men synpunkter från en rad berörda ska komplettera bolagets ansökan.
– Från kommunens sida har vi fått gehör för en del av våra synpunkter, men än återstår det en del turer innan det det finns ett färdigt förslag att ta ställning till. Då kan kommunen och andra aktörer slutligen yttra sig. Därefter ska länsstyrelsens miljöprövningsdelegation fatta beslut, säger Mikael Ferm.
Om besluten blir positiva för etapp 2 och etapp 3 så kan Markbygden Vind AB bygga över 1 000 vindkraftverk i Markbygden.
Fast den mest akuta frågan är om och när de vindkraftsdelar som ligger i vinterdvala på Haraholmen börjar byggas ihop till vindkraftsverk i Markbygden.