– Jag kommer att lämna en rapport i mars över vad Skogberget i Markbygden betytt för lokala näringar, säger Christer Andersson, som deltar vid den energi/vindkonferens som checkade in på Pite havsbad på tisdagen och som avslutas onsdag.
500 delegater från 17 länder möts för att nätverka och ta del av ett 40-tal seminarier där huvudtemat är byggen av vindkraft i kallt klimat. I havsbadets kasino finns utställare där Christer Andersson, Anna Rydell och Mona Sehlin från Vindkraftcentrum i Jämtland presenterar lokalnyttan med vindsnurror. I Jämtland och Västernorrland har byggen av bland annat Statkrafts och 02:s parker skapat sysselsättning för 420 lokala företag, varav hälften är jämtländska.
Lokal nytta
Christer Andersson visar i en studie effekten av bygget av Mörttjärnberget för en miljard i Jämtland med 37 verk. Det gav 200 årsarbeten varav nära 100 var lokal arbetskraft.
– Lokalnyttan med en vindkraftetablering är 25-30 procent av investeringen. Ett verk som kostar 40 miljoner kronor att sätta upp ger cirka tio miljoner kronor i nytta för det lokala näringslivet, säger Christer Andersson, som pekar på att Mörttjärnberget gav näringarna cirka 370 miljoner kronor.
Med den ekvationen kan etableringen av Skogberget ge samma peng.
Skellefteå krafts underhållsbolag presenterar tjänster som utförs vid bland annat de 60 verk Skellefteå Kraft byggt i Storuman. För ett par hår sedan bromsade energibolaget investeringen på ytterligare 30 verk vid Blaiken, men trots låga el och certifikatspriser har bygget av det som blir kinesiska verk återupptagits.
– Verken sätts upp under våren och driftsätts i höst, förklarar Per Forssell.
Isskydd på bandvagnar
Skellefteåföretaget Terrainevehicle bygger om bandvagnar för bland annat vindkraftsföretag där det bland annat tagit fram isskydd som monteras på bandvagnens tak, och en ny större modell, TL6, har levererats till Sjisjka vindkraftspark utanför Kiruna.
Energikonferensen arrangeras av Svensk Vindkraftförening som genomfört "Winterwind" varje år sedan 2007.
– Det är fantastiskt att vi gått från 50 deltagare till 500, säger projektledaren Ulla Hedman Andrén.
– Frågan om att både förebygga isbildning och ta bort is har blivit ett stort ämne i branschen, säger Hedman-Andrén, som visar att vid energidagarna finns också ett "jobbcenter" där företag kan presentera sina tjänster, och där vindkraftföreningen ska sammanställa vilka jobb som finns.