Vill se fler kvinnor inom träindustrin

Stenvalls trä utvidgar verksamheten och utbildar nya sågverksoperatörer. Träkoncernen ser gärna kvinnliga sökande.- Det finns utrymme för betydligt fler kvinnor. De vet nog inte vad branschen innebär, säger Anders Nilsson, platschef vid Stenvalls trä i Luleå.

"Man måste våga lite och inte vara så feg", säger Therese Ölund som tycker att det är bra att Stenvalls vill rekrytera både killar och tjejer.

"Man måste våga lite och inte vara så feg", säger Therese Ölund som tycker att det är bra att Stenvalls vill rekrytera både killar och tjejer.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2013-01-16 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Under gårdagen anordnades en rekryteringsdag för 80 arbetssökande ungdomar på Arbetsförmedlingen i Piteå. Sammanlagt 14 personer kommer att få chansen att gå en 20 veckors lång sågverksutbildning inom verksamheten.

En möjlighet som eventuellt leder till rekrytering.

Önskemål
- Det här är en unik möjlighet att komma in på arbetsmarknaden och få en utbildning som kan leda till ett jobb som inte innebär att jag springvikar, säger Therese Ölund, 24, som gått naturbruksprogrammet på Grans men just nu jobbar extra inom restaurangbranschen och hemtjänsten.

Therese Ölund stämmer bra in på företagets önskemål. Hon är från orten, har gått på Grans. Och är kvinna.

- Det är kul om det kommer in fler tjejer så man kan visa att det inte bara är ett mansdominerande yrke. Jag har inga problem att jobba med mycket killar heller. Jag har gjort lumpen och då är det övervägande killar, säger hon.

"Inte tungt"
Inom sågverksbranschen är ungefär 80 procent män i dag.

Varför är det flest killar inom branschen i dag?
- Historiskt har det varit ett fysiskt tungt jobb, och den historien lever kvar, säger Anders Nordmark, produktionschef vid sågverket på Lövholmen.

Anledningen till att Stenvalls satsar på nya tjänster är för att träkoncernen håller på att bygga ett nytt sågverk på Lövholmen. Produktionen kommer därför att fördubblas inom de närmsta fyra-fem åren.

Utbildningen innehåller fem veckors teori samt 15 veckors praktiskt lärande fördelade ute på företagets tre olika arbetsplatser.

- Under utbildningen får de prova alla positioner. Tjänsterna innebär allt från maskinförare till mekaniker men även inom hyvleri och sågverk, säger Anders Nilsson.

Ingen garanti
Stenvalls trä har inte själva möjligheten att hitta den rätta kompetensen till företaget och har därför kontaktat Arbetsförmedlingen.

- De som har en träteknisk utbildning är väldigt intressanta men det finns så få med den utbildningen, säger Anders Nordmark.

De arbetssökande som Nordmark och Nilsson hunnit prata med under dagen har olika bakgrund. Garanteras man jobb efter utbildningen?

- Nej, men det finns goda möjligheter, säger Anders Nordmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om