Närmare 30 föräldrar fanns på plats för att diskutera olika lösningar med i första hand Ruth Rahkola, ordförande för barn- och utbildningsnämnden, och kommunalrådet Anders Lundkvist. I grunden handlar det om att staten inte fullt ut finansierar balettundervisningen och eftersom Bun brottas med underskott så har nämnden beslutat att avveckla verksamheten och stoppa intagningsproven till klass 4 och 7. Kontentan av detta är avveckling om två år.
Kanske kan det ses som ett "halmstrå", men ett scenario som läggs fram på mötet är att eleverna som går sexan ska få göra intagningsprov för sjuan och gå kvar under de kommande två åren.
– Det skulle innebära en mjukare avgång om sexorna får gå kvar i två år. Det är lättare för ett barn som gått ut åttan att söka fortsatt utbildning på annan ort, säger Mattias Andersson, pappa till en sjätteklassare.
Han är själv försiktigt hoppfull efter att ha varit i kontakt med så väl Anna Dammert på utbildningsdepartementet som Maria Mattsson, ansvarig för Svenska balettskolan på Skolverket.
– Utbildningsdepartementet har möte på torsdag för att diskutera avvecklingen i Piteå. Det är därför av största vikt att ansvariga på kommunen kontaktar departementet före det, säger Andersson.
Ruth Rahkolas svar är att hon under onsdagen ska briefa utbildningschefen Malin Westling så att hon kan ta kontakt.
Anders Lundkvist påpekar att kommunen har ett gällande avtal fram till våren 2019 och i det avtalet ingår antagningsprov. Problemet är att Bun beslutat om nollintag. Något som framgår i den avvecklingsansökan för de kommande två åren som kommunen skickat. Något svar på den ansökan har inte kommunen fått.
Det är just sexorna som är de stora förlorarna vid en nedläggning, men vad det kostar att rädda dessa barns möjlighet att fortsätta två år till är inte utrett. Föräldragruppen tror vidare att två års respit innebär gott om h tid för att hitta lösningar för huvudmålet att rädda Svenska balettskolan i Piteå.
– Jag önskar att en arbetsgrupp bildas som kämpar för att staten ska gå in och ta ansvar för utbildningen, säger Mattias Andersson, men gensvaret från politikerna var avvaktande.