Vill lösa personalbrist med utbildningssatsning

Sommaren har varit varm och tuff för personalen inom vården i Norrbotten. Socialdemokraterna konstaterar att bristen på personal blivit ett akut problem och vill satsa två miljarder kronor extra nästa år för att öka bemanningen och kvalitén. Man utlovar också nya utbildningsinsatser.

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2014-08-07 17:17

Landstingskandidaterna Kent Ögren och Maria Stenberg, hänvisar till en färsk personalgenomlysning som visar att bristen på personal nu drabbat alla nivåer inom vården i länet.

I ett första steg vill de genomföra en analys av arbetsuppgifterna inom de olika arbetspersonalgrupperna.

– Det är viktigt att alla arbetar med rätt uppgifter och inte i onödan belastas med sådant som andra kan eller ska göra, säger de.

Under Stora Nolia på torsdagen presenterade det två nya utbildningssatsningar som de tror ska locka fler till att vilja jobba inom vården.

För Norrbottens del handlar det om att införa studielön för de sjuksköterskor och undersköterskor som vill genomgå specialistutbildningar. Lönen kommer att ligga på 20 000 kronor i månaden.

– Det innebär att man inte behöver låna några pengar, inte alla yrkeskategorier har sådana förmåner, säger Maria Stenberg.

Mer resurser

I dag tar en tredjedel av alla nyutbildade sjuksköterskor ut legitimation i Norge. Både facken och politikerna är överens om att jobben som sjuksköterska och undersköterska måste bli mer attraktivt.

– Det handlar om högre lön och bättre arbetsvillkor, säger Ylva Johansson.

Socialdemokraterna vill i överhuvudtaget lägga mer resurser på vården nästa år.

– Till att börja med två miljarder kronor extra för att höja kvaliteten och öka personalstyrkan, säger Ylva Johansson, socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiske talesperson.

För Norrbottens del skulle det innebära 60 miljoner kronor extra.

– Det vill vi lägga på kompetensutveckling, fler sjuksköterskor och undersköterskor, säger Kent Ögren.

Över hela landet vill också socialdemokraterna släppa 20 000 nya traineeplatser för ungdomar som vill utbilda sig till undersköterskor.

Tanken är att kombinera 75 procentigt jobb inom landstinget/kommunen med 25 procent studier.

Totalt handlar det om en kostnad på cirka 2,8 miljarder kronor per år (fullt utbyggt) Norrbotten skulle få drygt 600 platser.

– Det är ett sätt att komma till rätta med personalbristen, men samtidigt måste det också finnas personal på avdelningarna som har tid att lära ut till ungdomarna, säger Anna-Lena Eriksson, ordförande i Kommunals landstingssektion.

Varmt och tungt

Hennes bild av sommaren är att det varit "jättetungt" för personalen. På en del avdelningar har det varit 40 grader varmt och både patienter och anställda har farit illa. Många har också fått jobb dubbelt när vikarier inte tagits in.

– Det står inga personer i kö och vill jobba, samtidigt får man inte heller glömma bort att personalen inte bara består av sjuksköterskor, utan även undersköterskor och personal inom kök och städ. Annars hade det inte funnits några sjukhus, säger Anna-Lena Eriksson.

Hur tror du att fler ska lockas till att arbeta inom vården?

– Det ska vara fasta jobb och trygga anställningar för att folk ska vilja stanna kvar, säger Anna-Lena Eriksson som överlag anser att det borde anställas mer personal.

Erica Ohlsson, ordförande för Vårdförbundet anser att läget i dag är mer än akut.

– Det måste till kraftfulla insatser, både vad gäller anställnings- och arbetsvillkor, säger hon.

Hon upplever att bemanningssituationen i sommar varit "skaplig", mest problem har det varit på Sunderby Sjukhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om