Myggmyter – vilka stämmer egentligen?

Ljusa kläder, bygga immunitet eller ha en mindre attraktiv blodgrupp. Vad är det som avvisar myggornas plågande bett? Här förklarar myggforskaren vilka myter kring betten som stämmer och varför.

Anders Lindström är entomolog, forskare på myggor vid Statens veterinärmedecinska anstalt. (Arkivbild).

Anders Lindström är entomolog, forskare på myggor vid Statens veterinärmedecinska anstalt. (Arkivbild).

Foto: Johan Nilsson/TT

Piteå2024-06-21 05:30

Att ta ett myggbad för att bli immun är inget experter rekommenderar. Samtidigt kan man bli immun om man utsätter sig för myggbett. Här sticker Anders Lindström, myggforskare vid SVA, hål på de myter som inte stämmer.

Ska man slå ihjäl myggan eller låta den suga klart? 

– Det verkar inte spela någon roll, det kliar lika mycket oavsett om man avbryter myggan eller inte. Myggbettet får man när kroppen reagerar på proteinerna i myggans saliv. När myggan sticker in sin sugsnabel i huden sprutar den ut saliv som innehåller smärtstillande ämnen och som får blodet att inte koagulera.

Kan myggan explodera om man nyper ihop eller dra isär huden när den suger? 

– Nej, myggorna har receptorer i bakkroppen som förhindrar att de exploderar.

Minskar man klådan genom att trycka ett kors med nageln över bettet? 

– Det tror jag inte, däremot kan det kännas bättre, på samma sätt som att klia.

Blir det värre när man kliar på myggbetten? 

– Nja, har man otur kan man få småsår med infektioner, men värre än så blir det inte. Helst ska man låta bli att klia, även om det känns skönt.

undefined
Det verkar inte spela någon roll om man hinner slå ihjäl myggan på armen, bettet kommer klia ändå. (Arkivbild).

Vad motverkar myggbett bäst? 

– Kanske ska man vara skeptisk till husmorskurer, men man ska inte underskatta placeboeffekten. Är man övertygad att det fungerar kanske det gör det. Det finns annars ämnen som motverkar inflammationer. Myggor gillar inte heller rök, men jag är tveksam till att rekommendera att sitta i rök.

Fungerar alla myggmedel lika bra för alla? 

– Nej, men det finns ämnen som är beprövade, exempelvis de produkter med Dietyltoluamid, som döljer vår doft för myggen, och gör oss svåra att lokalisera. Köper man myggmedel på apoteket är de beprövade, men det är svårt att slippa alla myggbett. Är man känslig kan man klä på sig i stället, i lösare och tjockare kläder.

Drar sig myggen till mörka kläder? 

– Ja, det kan man säga. Om den får välja mellan mörka och ljusa kläder, givet att allt annat är lika, föredrar de mörkare kläder, då de flesta djur i skogen är mörka. För myggen är det alltså mer fördelaktigt att leta mörkare siluetter.

Vilken roll spelar blodgrupp vad gäller att locka myggor?

– Det är oklart om blodgrupp spelar någon roll. Det finns studier på detta, men de är inte gjorda på svenska mygg. 

Lukten då?

– Lukten spelar stor roll. Det handlar om hur mycket koldioxid vi utsöndrar, och det beror på vår ämnesomsättning. Det är inget vi själva känner av, och det är komplext. Det har att göra med bakterier på huden. Men det är skillnad på om man är nyduschad eller om man duschade igår, eftersom det är kroppsdofter myggen gillar. 

Är vissa människor känsligare än andra? 

– Absolut, jag får ingen reaktion längre, vilket är smidigt med det jobb jag har. Det har att göra med immunförsvaret och hur det fungerar från person till person. Men att myggbada, det vill säga att lägga sig näst intill naken på en myr för att bli biten, är inget att rekommendera.

Kan man bli immun genom att bli biten många gånger?

– Myggbad är som sagt inget jag rekommenderar, tvärtom riskerar man utveckla allergier. Jag har haft tur, för mitt immunförsvar slutade bry sig, men det finns inga garantier för att det blir så. Det kan lika gärna få motsatt effekt. Och det är svårt att ge råd som är förankrad i vetenskap.

Att bli svårt myggbiten – kan det vara farligt?

– Man blir sällan svårt sjuk, så pass att man blir inlagd på sjukhus, men man kan må dåligt ändå. Men farligt skulle jag inte säga. 

Är myggen giftigare tidigt på säsongen?

– Mygg är inte giftiga i den mening som en geting, med ett gift som försvar, utan det är en reaktion i kroppen på myggens saliv. Att man ofta reagerar starkare i början av säsongen är en kombination av att man kan reagera olika på olika arter och att kroppen vänjer sig. Kroppen är känsligare i början av säsongen, men reagerar mindre i slutet av sommaren. 

Kan myggor överföra sjukdomar mellan människor? 

– Absolut, men vi har inga sjukdomar från myggor i Sverige idag. Både denguefeber och malaria är exempel på sjukdomar som sprids mellan människor via myggor, och malaria var en folksjukdom i Sverige under 1700- och 1800-talet. Däremot har fall av nilfeber (West Nile-virus) rapporterats i norra delar av Europa, som i Tyskland och vid Östersjön, och det är bara en tidsfråga innan det kommer till Sverige.

Suger myggor bara blod en gång? 

– Det är mygghonorna suger blod, då de behöver proteinet i blodet för att lägga ägg. Efter de lagt äggen behöver de blod en gång till, och fortsätter suga så länge de lever. Lever de länge kan de suga blod fyra-fem gånger.

undefined
Om en mygga har tur hinner den suga blod flera gånger i livet. (Arkivbild).

Hur länge lever en mygga?

– Det beror på vad man menar med lever. En del övervintrar som ägg och kan ligga och vänta på en översvämning i fem år. Vanlig skogsmygg övervintrar som ägg i ett år, och lever i fyra till fem veckor om den inte blir uppäten innan. Andra myggor övervintrar som vuxna. De suger inte blod på hösten, utan nektar, för att bygga upp ett fettlager, fram till april eller maj. Sedan lever de i någon månad till, så den totala livslängden blir kanske tio månader.

Hur påverkar regnet myggen? 

– Det påverkar på flera sätt. Mygglarverna vill ha pölar i skogen för att kläckas, och det kommer nya generationer på våren. Generellt är mygg uttorkningskänsliga, de behöver fuktig luft, och när det regnar vågar de sig ut i skogen.

Och temperaturen?

– Ju varmare det är desto mer aktiva är myggen. Är det svalt sitter de i vegetationen och väntar.

Kan man förespå myggen?

– Myggor är väderberoende, och kan förespås på samma sätt som vädret. Det beror på hur mycket det regnat. Om det regnat ett tag och sedan blir skyfall i slutet av sommaren, som under förra året, kommer många mygg till sensommaren. Det är en slags prognos, men inte med så lång framförhållning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!