Förra året nästan halverades vinsten, och huvudkontoret i Helsingborg beslutade då att säga upp löneavtalen med de drygt 200 viktväktarkonsulenterna i landet. Konsulenterna, som tidigare hade fast grundlön, fick istället välja på att antingen jobba enbart på provision av intäkterna, eller också driva avdelningarna som egna företag.
- Men här uppe är det för litet medlemsunderlag för att jobba på provision, och jag ville inte starta ytterligare ett företag, säger Ruth Lundström, som är delägare i antikhandeln Bohagen och Vischangrillen i Lillpite.
Vemodigt
I går upphörde därför hennes 20-åriga bana som viktväktarkonsulent.- Visst känns det vemodigt. Jag har varit medlem sedan 1978, och i oktober är det 20 år sedan jag började jobba som konsulent.
Även i Luleå och Skellefteå har viktväktarverksamheten upphört. Viktväktarnas nordligaste avdelning finns numera i Umeå.
- Det är tråkigt att det inte finns någon konsulent i Norrbotten, för behovet finns. Men vad jag förstått av huvudkontoret i Helsingborg, så kommer troligtvis någon att starta eget som viktväktarkonsulent i länet efter jul, säger Ruth Lundström.
Viktväktarna har funnits i Sverige sedan 1972. I Piteå öppnade verksamheten ett par år senare.
- Som mest hade vi 350-400 medlemmar per vecka i Piteå. Förra hösten var vi 75-80 personer. Ändå har vi hållit oss ganska bra här. Det har varit en stor medlemsnedgång i hela landet.
Sista veckomötet
I tisdags hade Viktväktarna sitt sista veckomöte i lokalen på Åkargatan i Piteå.- Det kändes verkligen sorgligt, för det är så många människor man träffat och lärt känna här genom åren. Jag hoppas innerligt att någon kommer och startar verksamheten igen, för behovet är enormt, säger Ruth Lundström.
Hon tycker att de viktminskningsmetoder som nu är på modet är för kortsiktiga.
- De fungerar inte i längden. Att behålla motivationen när man nått sitt mål är det jobbigaste, och det är det som Viktväktarna varit bra på, att hjälpa medlemmarna att behålla vikten. De har lagt om livsstil, börjat motionera, blivit duktigare på att laga mat och tänker på vad de äter. Det är det enda som hjälper.